Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Davos

Column

12 maart 2019

Als ik aan Davos denk, denk ik aan schaatsen. Aan de titanenstrijd tussen Ard en Keesie en hoe we met het hele gezin naar vage zwart-witbeelden keken en rondetijden invulden. De Zwitserse stad was vorige maand weer in het nieuws. Niet vanwege het schaatsen, maar vanwege het Wereld Economisch Forum (WEF), een non-profitclub die van de wereld een betere plek wil maken.

door Jeroen Talens

Het WEF nodigt een keer per jaar wereldleiders en andere machtige mensen uit om samen na te denken over globale uitdagingen. Daarbij moet je denken aan economische ongelijkheid, klimaatverandering, duurzaamheid en polarisering.

Die economische ongelijkheid is een interessante. Want het komt er dus op neer dat 3.000 (belang)rijke mensen zich afvragen waarom het vermogen van miljardairs vorig jaar met 12 procent is toegenomen, terwijl het vermogen van de 3,8 miljard armsten op aarde met 11 procent afnam.

Tja, het blijft een mindblower: De 26 rijkste mensen op aarde bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. En elke 48 uur komt er een miljardair bij. Wie daarvoor de prijs betaalt weet ik niet, maar ik snap wel dat de vraag naar gele hesjes elke 48 uur toeneemt!

Er was in Davos ook iemand die de knuppel in het hoenderhok gooide. Vanwege zijn boek ‘Gratis geld voor iedereen’ was journalist Rutger Bregman uitgenodigd voor een paneldiscussie. En prompt gebruikte hij dit podium om fel uit te halen, zowel naar de (invloed)rijken die er alles aan doen om hun belastingen te ontduiken, als naar de belastingparadijzen die dit faciliteren.

Ook filantropieheld Bono – prominent aanwezig in Davos – kreeg een veeg uit de pan. Aan de ene kant maakt de U2-zanger zich al jaren druk over aids, Afrika, de schuldenlast van de derde wereld en oneerlijke handelsovereenkomsten. Aan de andere kant verhuisde hij zijn band van Ierland naar een brievenbus aan de Amsterdamse Herengracht, omdat hij geen zin had om belasting te betalen over zijn royalty’s. Dat is niet illegaal, maar volgens Bregman wel immoreel.

Bregman werd in een klap wereld-nieuws, maar gek genoeg moest hij vooral uitleggen wat hij tegen filantropie heeft. Het antwoord is: niets. Maar hij denkt dat de wereld er baat bij heeft als we allemaal gewoon onze belasting betalen – en dat vind ik ook. Filantropie is fantastisch, maar het moet geen pr-truc worden om je eigen graaigedrag te rechtvaardigen.

Dat er nu een geurtje zit aan liefdadig-heid maakt me best verdrietig. Sinds #metoo durf ik al geen vrouw meer aan te kijken. En nu kan ik ook al niet meer met goed fatsoen mijn rijkdom delen. Op deze manier wordt de wereld natuurlijk nooit een betere plek!

Hopelijk zijn er in Davos ook constructieve dingen gebeurd. De klimaatverandering een halt toeroepen bijvoorbeeld. Misschien zat er tussen die 3.000 (vinding)rijke gasten iemand die vroeger ook naar vage zwart-witbeelden van schaatsers keek. En weemoedig terugdenkt aan die legendarische ijsbaan in Davos. Want de baan waar Ard Schenk in 1972 Europees kampioen werd, is inmiddels verdwenen. De oorzaak? Klimaatverandering.

'Filantropie is fantastisch, maar het moet geen pr-truc worden om je eigen graaigedrag te rechtvaardigen'

Meer over Jeroen Talens Davos Vf 21-1

Jeroen Talens

Columnist

Jeroen Talens is copywriter bij Happy Horizon Non-profit. Hij was vaste columnist van het Vakblad fondsenwerving van 2013 tot 2020.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close