De fondsenwervingssector bestaat niet

Editorial

20 december 2018

Met de regelgeving die leidde tot het Bel-me-nietregister waren we niet blij. Al vrij snel was het onmogelijk om mensen op te bellen en om steun te vragen voor (de idealen van) je goede doel. Dat heeft grote invloed gehad op de mogelijkheid om nieuwe gevers te werven. De belofte van de toenmalige staatssecretaris dat goede doelen een uitzonderingspositie zouden krijgen, was zoals zoveel politieke beloften niets waard. De fondsenwervingssector ging niet over tot actie. De goede doelen liepen niet te hoop in Den Haag, laat staan dat ze naar de rechter zijn gegaan. Artikel 7 van de grondwet, met name het derde lid, biedt daarvoor (nog steeds) een sterk en principieel aanknopingspunt.

door Jaap Zeekant

SEPA, de Europese harmonisering van de banken leek ertoe te leiden dat de korte gironummers zouden verwijnen en dat de acceptgiro wordt afgeschaft. Vanuit de sector is overleg gevoerd met de banken. Recent is bekend geworden dat de korte rekeningnummers in gebruik blijven, zolang De Nederlandsche Bank dat toelaat. Daarmee haalde Goede Doelen Nederland een mooi resultaat binnen. Nu nog de acceptgiro; Voor fondsenwervers is dat niet zomaar een betaalmiddel, maar een krachtig marketinginstrument. Nu direct mail weer opgang maakt een goede reden publiekelijk nog eens de alarmbel te luiden.

Wordt lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ De digitale nieuwsbrief met o.a. vacatures en nieuws uit de sector

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in

Advertentie

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap is hoofdredacteur van Vakblad fondsenwerving, waarvan hij – ruim twintig jaar geleden - ook oprichter is. Jaap heeft meer dan veertig jaar ervaring met alle facetten van de professionele fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Nederland Filantropieland is en Goede Doelen Nederland.