Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Waar het mis kan gaan (en ging)

14 april 2017

In het artikel hiervoor gaat het over risico's. We illustreren de noodzaak om daarover na te denken met een aantal actuele ontwikkelingen
en gebeurtenissen.

door Jaap Zeekant

Waar we bij risico’s vaak als eerste aan denken, is de ook in het hierbij behorende artikel genoemde reputatieschade. Het is een risico waar zo’n beetje iedereen in de fondsenwervingssector zich van bewust is. Toch gebeurt het op gezette tijden steeds weer. Kennelijk ontbreekt het aan de kennis om zoiets te voorkomen. Bovendien blijkt hier ook uit dat de angst voor negatieve publiciteit niet betekent dat er ook risicovolwassenheid is. Begin deze eeuw kwam de Hartstichting breed en zeer negatief in het nieuws door de hoogte van het salaris van de medisch directeur. Ik heb die zaak indertijd nauw gevolgd, er met direct betrokkenen over gesproken en ook gepubliceerd. Volgens mij was er weinig voor nodig geweest om het risico weg te nemen. Momenteel herhaalt de geschiedenis zich bij de geleidehondenorganisatieKNGF. Daar kreeg de directeur ongevraagd een bonus van haar bestuur. Een Volkskrantpublicatie daarover genereerde de nodige publieke verontwaardiging, waarna het bestuur terugkwam op zijn schreden. Vervolgens zijn ze in een situatie verzeild geraakt waarin de directeur het einde van haar dienstverband lijkt te hebben bereikt. De negatieve publiciteit duurt voort. De toezichthouders, die een hoofdrol spelen in deze charisoap, waren zich volstrekt niet bewust van de risico’s.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Vf 19-2

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap was eind jaren 90 oprichter van Vakblad fondsenwerving. Hij was ruim een halve eeuw actief in de non-profitsector en 45 jaar serieus bezig met fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Goede Doelen Nederland is. Als oprichter van Vf was Jaap ook betrokken bij de oprichting van de Vakopleidingen Fondsenwerving. Daarnaast was hij founder van de Nationale Vakdag fondsenwerving. Jaap overleed geheel onverwachts op donderdag 28 mei 2020.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close