Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Gosse Bosma president European Fundraising Association

14 april 2017

Toen in 1991 een aantal charidirecteuren en hoofden Fondsenwerving de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (nu Goede Doelen Nederland) en het Nederlands Genootschap van Fondsenwervers (opgegaan in Nederland Filantropieland) oprichtten, behoorden ze daarmee in de Europese fondsenwervingssector tot de voorhoede. In de jaren daarna kwamen veel van de Europese landen langszij en in 2002 werd EFA opgericht.

door Jaap Zeekant

In november vorig jaar werd Gosse Bosma, directeur van Goede Doelen Nederland, gekozen als president van de European Fundraising Associaton. EFA is een relatief kleine organisatie met beperkte budgetten. Het is een netwerk van zeventien aangesloten organisaties en een aantal waarnemers, uit Europa. Samen vertegenwoordigen ze de Europese fondsenwervingsgemeenschap. Overigens hebben niet alle landen één brancheorganisatie. Soms is het een genootschap van fondsenwervers, soms zijn het de goede doelen en soms een combinatie. Soms begon het, zoals in de UK en Duitsland, als een genootschap en werden in een later stadium ook de fondsenwervende instellingen toegelaten, wat de lobbykracht zeer ten goede kwam. Dergelijke verschillen per land heb je nu eenmaal. De missie is om steun te geven aanfondsenwerving in heel Europa als hulpbron voor het goede doel, onder meer door versterking van de nationale brancheorganisaties. EFA maakt zich sterk voor de ontwikkeling van het beroep van fondsenwerver. Het fungeert als een platform, met de bedoeling als leden metéén stem te kunnen spreken.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Vf 19-2

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap was eind jaren 90 oprichter van Vakblad fondsenwerving. Hij was ruim een halve eeuw actief in de non-profitsector en 45 jaar serieus bezig met fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Goede Doelen Nederland is. Als oprichter van Vf was Jaap ook betrokken bij de oprichting van de Vakopleidingen Fondsenwerving. Daarnaast was hij founder van de Nationale Vakdag fondsenwerving. Jaap overleed geheel onverwachts op donderdag 28 mei 2020.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close