Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Erkenning

Editorial

28 maart 2016

Begin jaren negentig kwam Chiel Wester, toen directeur CBF, naar me toe. Ik had net het Genootschap van Fondsenwervers opgericht en meegeholpen met de oprichting van wat nu Goede Doelen Nederland is. Het CBF ging zijn subsidie kwijtraken en zocht naar een nieuwe bron van inkomsten. Nu waren er in die tijd diverse grote, vooral Amerikaanse goede doelen die een Nederlandse vestiging oprichtten. Die werkten zo dat het publiek zelden verschil zag met de Nederlandse goede doelen, die op hetzelfde terrein opereerden. Look-a-likes werden die nieuwkomers genoemd en dat was niet vriendelijk bedoeld.

door Jaap Zeekant

Chiel wilde een keurmerk oprichten voor de goede doelen. Daarmee konden de Nederlandse goede doelen zich onderscheiden. En het CBF kreeg nieuwe inkomsten uit keurmerkactiviteiten. Mij vroeg Chiel om de goede doelen warm te maken voor zo’n keurmerk. En zo is het ook gegaan. Chiel ging met zijn bestuur aan de slag met de ontwikkeling van een keurmerk. En we maakten de achterban ervoor warm. Ik herinner me nog een volle zaal met goede doelen die ik toesprak in het oude en later verbrande Rosarium, in het Amstelpark in Amsterdam. Ik herinner me ook dat ik toen gezegd heb dat een keurmerk geen methode is om andere spelers van het veld te werken, maar dat het een overeenkomst is met het gevende publiek.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Vf 18-2

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap was eind jaren 90 oprichter van Vakblad fondsenwerving. Hij was ruim een halve eeuw actief in de non-profitsector en 45 jaar serieus bezig met fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Goede Doelen Nederland is. Als oprichter van Vf was Jaap ook betrokken bij de oprichting van de Vakopleidingen Fondsenwerving. Daarnaast was hij founder van de Nationale Vakdag fondsenwerving. Jaap overleed geheel onverwachts op donderdag 28 mei 2020.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close