Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

PSI Vransen Direct Mail

De VU en het busje

Kort & Goed

1 augustus 2015

Als je, zoals ik, opgegroeid bent in voornamelijk de jaren zestig van de vorige eeuw in een Goed Gereformeerd Gezin (op zondag twee keer naar de kerk en vele malen per dag uit de bijbel voorlezen) dan is het VU-busje een bekend fenomeen. Volgens sommigen is het zelfs een van de grote Nederlandse marketingsuccessen van de vorige eeuw. Het VU-busje stond bij ons, als teken van de zuil waar wij bij hoorden, op de schoorsteenmantel. Er stond er ook een op de schoorsteenmantel bij tante Maja en natuurlijk ook bij de beide opa’s en oma’s en bij oom Jan. Niet bij tante Riek, maar ja, dat was ook een beetje een vrijdenker van wie wel beweerd werd dat ze soms op zondag maar een keer naar de kerk ging.

De authentieke VU busjes.
De authentieke VU busjes. © Fondsenwerving.nl BV

door Gastauteur

Het mijne is een groen busje maar het heeft in de vele jaren van zijn bestaan een flink aantal uitvoeringen (huisstijl en design zijn echt niet alleen van deze tijd) gekend. Op al die busjes stond de beeltenis van Abraham Kuyper, de oprichter van de VU en de man die de gereformeerden eind negentiende eeuw leidde naar de dominante positie in de Nederlandse samenleving die ze sindsdien lange tijd hebben behouden. Hij richtte in 1880 de VU op. Een vrije universiteit die het de gereformeerden mogelijk moest maken om, vrij van overheidsbemoeienis, hun wetenschap te laten inspireren door religie. 

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ De digitale nieuwsbrief met o.a. vacatures en nieuws uit de sector

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Vf 17-2

Wekelijksenieuwsbrief

Hey, vond je dit nou een goed verhaal? Wil je meer van dit soort verhalen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close