Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

"Kunstenaars en mannen in pakken snappen elkaars behoeften niet"

5 januari 2013

Koen van Vliet rondde in november 2011 zijn studie Kunstbeleid en -management aan de Universiteit Utrecht af met een onderzoek naar de motieven van donateurs om deel te nemen aan crowdfunding. Nu adviseert hij culturele instellingen over crowdfunding en cultureel ondernemen.

door Jaap Zeekant, Inge van der Hoeven

Koen van Vliet schreef voor zijn studie Kunstbeleid en -management de masterthesis: Crowdfunding: Waarom doen we mee? Van Vliet beschrijft daarin de drie belangrijkste motieven voor een donateur om aan een crowfundingproject mee te doen. Op basis van veertien interviews met donateurs die deelnamen aan een crowdfundingproject in de kunst- en cultuursector concludeert Van Vliet dat deelname ten eerste afhangt van de waarden van de donateur: waar heeft die affiniteit mee en hoe beoordeelt hij de kwaliteit van het goede doel? Verder is de potentiële gever geïnteresseerd in de effectiviteit van de donatie. Ten derde zijn de baten van het doneren een onderdeel van de overweging. Zo zijn sommige deelnemers op zoek naar een gevoel van betrokkenheid dat ontstaat na het doen van een donatie.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Vf 14-6

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap was eind jaren 90 oprichter van Vakblad fondsenwerving. Hij was ruim een halve eeuw actief in de non-profitsector en 45 jaar serieus bezig met fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Goede Doelen Nederland is. Als oprichter van Vf was Jaap ook betrokken bij de oprichting van de Vakopleidingen Fondsenwerving. Daarnaast was hij founder van de Nationale Vakdag fondsenwerving. Jaap overleed geheel onverwachts op donderdag 28 mei 2020.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close