Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Voorstel afschaffing giftenaftrek slaat plank volledig mis

15 oktober 2012

Soms hoop ik dat mijn vrienden in de filantropie even vergeten zijn dat ik gepromoveerd fiscaal econoom ben. Dat overkwam mij toen de door de Tweede Kamer ingestelde Commissie Inkomstenbelasting en Toeslagen vorige week pleitte voor de afschaffing van de giftenaftrek voor goede doelen.

door Gastauteur

Het argument voor die afschaffing: de eenvoud van een vooringevulde belastingaangifte. Dit fiscaaltechnische voorstel van Van Dijkhuizen en zijn commissie gaat volledig voorbij aan het belang van een vitaal maatschappelijk middenveld, waarin vrijwilligers, goededoelenorganisaties, kerkelijke instellingen en vermogensfondsen een activerende en verbindende rol spelen in onze samenleving. De fiscalisten zullen zich verweren tegen dit standpunt door te wijzen op hun mandaat en de daarmee samenhangende verkokerde visie op de werkelijkheid. Daar kan ik mij iets bij voorstellen, maar economisch is de onderbouwing onjuist, waardoor een totaal verkeerde conclusie wordt getrokken en belastingtechnisch ontbreekt het echte inzicht achter dit fiscale instrument. Men heeft slechts oog voor de administratieve last als het ultieme argument om de giftenaftrek dan maar te schrappen.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Vf 14-5

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close