Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Dertig miljard

Column

15 juni 2012

Het is net iets meer dan twee jaar geleden dat er verkiezingen waren en we maken ons al weer op voor nieuwe verkiezingen. Het verschil? Ongeveer dertig miljard. Het kabinet Rutte startte met een bezuinigingspakket van 18 miljard en struikelde over een aanvullend pakket.

door Gastauteur

De tussentijdse Kunduzcoalitie kwam tot een bezuiniging van 13 miljard, minus 1 miljard voor het ongedaan maken van een aantal bezuinigingen uit het eerste pakket. Dat laatste is toch een wondertje. Het ongedaan maken van bezuinigingen, ook al was je het er niet mee eens, is geen populaire bezigheid. Het vergroot immers de bezuinigingen die je elders moet zien te vinden? Dus petje af (“chapeau” voor een andere doelgroep) namens de podiumkunsten, het natuurbeheer, de ontwikkelingssamenwerking, het passend onderwijs, de geestelijke gezondheidszorg en het openbaar vervoer voor dit ruimhartige gebaar. Maar een gebaar blijft het, de trend is nu eenmaal: minder subsidie en meer eigen verantwoordelijkheid van burgers en maatschappelijke organisaties, ook in financiële zin. Wat dat laatste betreft valt er nog een wereld te winnen: blijkens cijfers van het CBF lijken de inkomsten uit eigen fondsenwerving langzaam te stagneren (van 2009 tot 2010 stegen ze met een schamele 2 %), terwijl de inkomsten uit gezamenlijke acties, rente- en overige baten, en vooral de inkomsten van de Goede Doelen Loterijen, bij elkaar met maar liefst bijna 20 % groeiden. Werk aan de winkel dus! Creativiteit en ondernemerschap, gepaard aan eerlijke informatie over het goede van de goede doelen, zijn dringend nodig om veel meer particulier geld te werven voor maatschappelijke doelen.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Vf 14-3

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close