Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Oranje Fonds: van volksherstel tot sociale cohesie

16 april 2012

Aan de muur hangt een affi che uit vervlogen tijden: een hand met geld en een leeuw die uit het puin naar voren komt. Dat was het begin.

door Jaap Zeekant

Het begon met de fondsenwerving van het Julianafonds voor het volksherstel na de oorlog, eind jaren 40. Dat was toen geen gemakkelijk werfonderwerp. Het ging om werving voor de wederopbouw, in culturele en sociale zin. Een deel van het eerste vermogen werd verworven met loterijen, zoals de Toto die toen ontstond. De andere oorsprong van het Oranje Fonds vinden we tien jaar geleden bij het huwelijk van Prins Willem- Alexander en Prinses Máxima. Van het Nederlandse volk kregen zij het Oranje Fonds als huwelijkscadeau. Het Fonds ging bekommeren om de mensen in de samenleving. Kort daarna spraken het Oranje Fonds en het Juliana Welzijn Fonds met elkaar af te gaan fuseren. Bij beide fondsen ging het om de sociale cohesie, dat was de overeenkomst. Begin 2003 ging het nieuwe Oranje Fonds van start, onder leiding van directeur Ronald van der Giessen. We spreken, bij het tienjarig jubileum van het fonds met hem en met Jonne Boesjes, Hoofd Communicatie en Fondsenwerving.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Vf 14-2

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap was eind jaren 90 oprichter van Vakblad fondsenwerving. Hij was ruim een halve eeuw actief in de non-profitsector en 45 jaar serieus bezig met fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Goede Doelen Nederland is. Als oprichter van Vf was Jaap ook betrokken bij de oprichting van de Vakopleidingen Fondsenwerving. Daarnaast was hij founder van de Nationale Vakdag fondsenwerving. Jaap overleed geheel onverwachts op donderdag 28 mei 2020.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close