Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Maerten Verstegen (85) overleden, in memoriam (Theo Schuyt)

Necrologie

18 april 2024

Op 6 april jl. overleed op 85-jarige leeftijd Maerten Verstegen, voormalig geneesheer-directeur van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen en pionier op het gebied van fondsenwerving in Nederland. In 1995 richtte hij het Instituut Sponsoring en Fondsenwerving, het ISF, op, bestemd voor lokale instellingen die aan fondsenwerving wilden doen. Het ISF gaf advies, cursussen en bevorderde de onderlinge contacten van fondsenwervers. Het ISF fuseerde later ook met de jonge beroepsvereniging van fondsenwervers, het Nederlands Genootschap van Fondsenwervers, het NGF.

Verstegen overleed op 6 april 2024 op 85-jarige leeftijd (foto uit 2006).
Verstegen overleed op 6 april 2024 op 85-jarige leeftijd (foto uit 2006).

door Theo Schuyt

Daar liet Maerten Verstegen het niet bij. In 1996 al publiceerde hij zijn eerste boek over fondsenwerving: “Mede mogelijk gemaakt door…. Het complete werk over sponsoring en fondsenwerving in de non-profitsector”, met een derde druk in 2003. In 2007 verscheen een tweede boek: “Fondsenwerving. Een handleiding voor lokale organisaties, stichtingen en verenigingen”. Dit werk werd weer in 2009 vervolgd met een vierde herziene druk van “Mede mogelijk gemaakt door ..” In 2014 verscheen Verstegen’s vierde boek met als titel: “Handboek Fondsenwerving”.

Al zijn boeken hebben het voordeel dat ze van 'binnenuit' geschreven zijn en de neerslag vormen van alle ervaringen – positieve en negatieve - van deze zich ontwikkelende praktijk. Verstegen wist waarover hij schreef; hij had die praktijk zelf doorleefd. In zijn ziekenhuis was hij als eerste met fondsenwerving begonnen.

Als voorzitter van het ISF nam Maerten deel aan het overleg met de landelijke brancheorganisaties, de toenmalige VFI, de FIN en het CIO. Hij was een krachtig pleitbezorger van samenwerking in de sector om zo sterk met de overheid te kunnen onderhandelen.

Naast geneesheer-directeur en pionier fondsenwerving was Verstegen een maatschappelijke verbinder: hij was onder meer voorzitter van de Tennisclub, Prins Carnaval, oprichter van de Stichting Culturele Activiteiten Molenhoek, het  CAM. Daarnaast was hij een hele goede amateurschilder en toonde zijn werk op tal van exposities.

Maerten was een warme, bourgondische, betrokken, visionaire persoon. Ik verlies een vriend; de sector heeft een van haar pioniers verloren.

Theo Schuyt, Hoogleraar Filantropie VU

Hoofdredacteur Petra Hoogerwerf over Maerten Verstegen:

'Maerten Verstegen heeft in de jaren negentig de basis gelegd voor fondsenwerving in de zorgsector. Hij heeft in grote mate bijgedragen aan de professionalisering van het vak van fondsenwerving door o.a. de oprichting van het Instituut voor Sponsoring en Fondsenwerving en het schrijven van artikelen en vakliteratuur. Voor ons Vakblad deelde hij jarenlang zijn kennis als columnist. Het was een bevlogen man met wie ik op plezierige wijze, lang samenwerkte.'

Meer over VFI Theo Schuyt In memoriam Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Instituut Sponsoring en Fondsenwerving ISF Maerten Verstegen

Theo Schuyt

Professor dr. Theo Schuyt is hoogleraar Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en oprichter van het onderzoek Geven in Nederland.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close