Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

'James Bond van de filantropie' Chuck Feeney (92) overleden

Necrologie Nieuws

12 oktober 2023

De Iers-Amerikaanse ondernemer en filantroop Chuck Feeney is maandag 9 oktober op 92-jarige leeftijd overleden. Hij doneerde tijdens zijn leven bijna dan negen miljard dollar aan goede doelen op het gebied van gezondheidszorg, educatie en mensenrechten via zijn private stichting Atlantic Philanthropies.

Chuck Feeney tijdens een interview met UCSF (still uit video)
Chuck Feeney tijdens een interview met UCSF (still uit video) © UCSF / Youtube UC San Francisco

door Redactie Vf

Charles ‘Chuck’ Feeney, geboren in 1931, groeide op in een bescheiden gezin en werd miljardair met het uitbaten van duty free winkels op vliegvelden. De winsten die hij daarmee maakte investeerde hij, met als gevolg dat zijn inkomen enorm groeide. Na een aantal jaar in luxe te hebben geleefd, merkte hij dat dat hem weinig voldoening gaf. In 1982 startte hij zijn stichting Atlantic Philanthropies, een internationale organisatie waarmee hij zijn rijkdom kon verdelen onder goede doelen en projecten die hij een warm hart toedroeg. De eerste vijftien jaar deed hij dat anoniem. Volgens de BBC werd hij in die tijd ‘de James Bond van de filantropie’ genoemd.

Feeney tekende in 2011 The Giving Pledge. In 2020 doekte hij Atlantic Philanthropies op, nadat de stichting haar doel had bereikt: al het geld was weggegeven. De laatste jaren van zijn leven woonde Feeney in een tweekamerappartement in New York.

‘Het is veel fijner om te geven als je nog leeft, dan als je dood bent,’ aldus Feeney.

Bron: BBC
Meer over Filantropie Atlantic Philanthropies Chuck Feeney

Gerelateerde berichten

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close