Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Oranje Fonds en Ministerie VWS willen vrijwillige inzet sociale initiatieven versterken

Nieuws

12 maart 2024

Het Oranje Fonds en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaan samen werken aan het versterken en verduurzamen van vrijwillige inzet bij sociale initiatieven. Het ministerie trekt 1,2 miljoen euro uit voor de ‘Impuls versterking Vrijwillige inzet’, dat zich de komende vier jaar richt op het ondersteunen van vrijwilligersinitiatieven met zowel kennis als geld.

Oranje Fonds organiseert NLDoet - één van de grootste vrijwilligersevenementen van het jaar.
Oranje Fonds organiseert NLDoet - één van de grootste vrijwilligersevenementen van het jaar. © Oranje Fonds

door Redactie Vf

De laatste jaren loopt het aantal mensen dat zich vrijwillig inzet af. Op dit moment doet ongeveer vier op de tien Nederlanders vrijwilligerswerk. In 2019 was dit nog 49 procent. Daardoor kunnen goededoelenorganisaties in de knel komen. Het is daarom van belang dat deze initiatieven nieuwe vrijwilligers werven die zich blijvend aan de organisatie willen binden.

De samenwerking tussen het Oranje Fonds en VWS bestaat uit twee onderdelen. Het eerste is gericht op de financiële ondersteuning van sociale initiatieven. Zij kunnen een aanvraag indienen bij het Oranje Fonds voor bijvoorbeeld de verbetering van het vrijwilligersbeleid, training of voor de inhuur van een vrijwilligerscoördinator. Het tweede deel focust zich op het beschikbaar stellen van kennis over vrijwillige inzet. Daarvoor is het kennisplatform ‘Vragen die ertoe doen’ in het leven geroepen.

Sandra Jetten, directeur van het Oranje Fonds, is ‘erg verheugd’ over de impuls die haar organisatie samen met het ministerie kan geven aan de vrijwillige inzet. ‘Vrijwillige inzet draagt bij aan betrokkenheid bij elkaar, en is belangrijk voor zowel degene die geholpen wordt alsook voor de vrijwilliger zelf,’ zegt ze.

Demissionair staatssecretaris van VWS Maarten van Ooijen voegt daaraan toe: ‘Vrijwilligers zijn van grote betekenis voor de mensen om hen heen en de samenleving. Vrijwilligersorganisaties en verenigingen geven mensen tevens een plek om te participeren en ergens bij te horen. De ‘Impuls versterking Vrijwillige inzet’ zal daarom van grote betekenis zijn.’

Alle informatie over de richtlijnen en voorwaarden en het aanvragenformulier voor de ‘Impuls’ zijn te vinden op de website van het Oranje Fonds.

Meer over Vrijwilligers Vrijwilligerswerk Oranje Fonds Sandra Jetten Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen Impuls versterking Vrijwillige inzet

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close