Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Vereniging NOV: ‘Belastingvrije vrijwilligersvergoeding moet eenvoudiger’

Nieuws

29 januari 2024

De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en de Landelijke Cliëntenraad willen dat de regulering rondom de belastingvrije vrijwilligersvergoeding eenvoudiger wordt. De regeling is nu verwarrend en dat kan gevolgen hebben voor zowel de vrijwilligers als de organisaties die de vergoeding uitkeren.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Monster Ztudio

door Redactie Vf

Goede doelen mogen een belastingvrije vrijwilligersvergoeding uitkeren om vrijwilligers tegemoet te komen in de kosten die zij maken voor hun inzet. De maximale hoogte van de belastingvrije vrijwilligersvergoeding stijgt in 2024 met 200 euro: van 1.900 naar 2.100 euro. Het maandbedrag stijgt van 190 naar 210 euro per maand. 

Herziening regeling

In de praktijk ondervinden organisaties die een vrijwilligersvergoeding uitkeren regelmatig problemen. De maximale vergoedingen per maand komen niet overeen met de jaarlijkse maxima en het is niet duidelijk welke elementen vergoed mogen worden. Daarnaast geldt het maximumbedrag van 2.100 euro voor de persoon, niet de organisatie. De vergoeding van een vrijwilliger die op twee plekken vrijwilligerswerk verricht mag dus niet meer dan 2.100 euro zijn. Vooral vrijwilligers met een uitkering of toeslagen moeten daar voorzichtig mee zijn.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2021 blijkt dat ongeveer zes procent van de vrijwilligers een monetaire vergoeding ontvangt: vijf procent ontvangt een vast bedrag per maand en slechts één procent de maximale vergoeding.

Meer informatie over de vrijwilligervergoeding is te vinden op de website van NOV. 

Meer over Vrijwilligers Vrijwilligerswerk Belasting CBS Vereniging NOV Vrijwilligersvergoeding

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close