Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Opnieuw hulp Rode Kruis en VluchtelingenWerk nodig bij aanmeldcentrum asielzoekers Ter Apel

Nieuws

4 december 2023

De situatie bij de opvang van asielzoekers in Ter Apel vraagt opnieuw om de inzet van hulpdiensten. Het Rode Kruis is sinds zaterdagavond te hulp geschoten om in extra dekens, luchtbedden en hygiënesets en douchebenodigdheden te voorzien. Ook VluchtelingenWerk drong aan op hulp en is bij de hulpactie betrokken: de organisatie ziet toe op het welzijn van de vluchtelingen.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Henk Vrieselaar

door Redactie Vf

Op dit moment is het aanmeldcentrum zo vol dat mensen meerdere nachten achter elkaar doorbrengen in de wachtkamers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en op stoelen of de grond moeten slapen. Het is niet voor het eerst dat hulporganisaties noodhulp moeten verlenen in Ter Apel. Ook vorig jaar was er te weinig ruimte bij het aanmeldcentrum en moesten tientallen mensen buiten. Destijds was ook Artsen zonder Grenzen een paar weken actief in het Groningse plaatsje.

En nu is het opnieuw te vol, vertelt Anna Strolenberg van VluchtelingenWerk tegen Dagblad van het Noorden: ‘Sommige mensen sliepen al vijf nachten op de grond. Zelfs iemand met een hernia en kleine kinderen. Ze konden al vijf dagen niet douchen. Mensen voelden zich opgesloten. Slapen deden ze in een stoel of op de koude grond. Ze werden verkouden.’

Waarom Ter Apel steeds overvol raakt

Vluchtelingen moeten zich bij het aanmeldcentrum van de IND in Ter Apel melden wanneer ze in Nederland komen. Op dat moment kan bijna nooit meteen worden bepaald wie er aanspraak heeft op een verblijfsvergunning en wie niet. Als er meer tijd nodig is, verblijven zij tijdelijk in een asielzoekerscentrum. Op Ter Apel zijn er tweeduizend van deze bedden. Maar als er ergens in de asielprocedure iets spaak loopt, heeft dat meteen effect op de situatie in Ter Apel. De wooncrisis, de oorlog in Oekraïne en de tekorten bij de instanties die verantwoordelijk zijn voor de behandeling van aanvragen, zetten het proces permanent onder druk.

IND-directeur Rhodia Maas benadrukt tegen de NOS dat ze blij is met de inzet van hulpdiensten, maar dat het geen duurzame oplossing is. ‘De IND is verantwoordelijk voor het aanmeldproces in Ter Apel en de verdere asielprocedure. Om dat niet verder vast te laten lopen moeten er nu echt snel extra opvanglocaties beschikbaar komen.’

Meer over Noodhulp Rode Kruis Vluchtelingen VluchtelingenWerk Ter Apel IND

Gerelateerde berichten

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close