Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Philea publiceert studie naar filantropie in de Europese kunst- en cultuursector

Nieuws

17 juli 2023

Als gevolg van de vele crisissen die een invloed hebben gehad op Europa, is de kunst- en cultuursector op het continent financieel hard geraakt. Tegelijkertijd is de waardering voor creatieve uitspattingen toegenomen. Europese filantropiekoepel Philea deed onderzoek naar de rol van filantropie in de kunst- en cultuursector.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Pla2na

door Redactie Vf

Uit het onderzoek, uitgevoerd onder 64 fondsen uit zeventien verschillende landen, blijkt dat de filantropie zich sterk wil inzetten om de veerkracht van artistieke en culturele organisaties te versterken. Daarnaast staan zij open voor samenwerking. Zo was negen van de tien respondenten was niet van plan om hun budgetten voor artistieke en culturele uitgaven te verlagen. Ook had ongeveer twintig procent van de respondenten nieuwe strategieën gelanceerd op het gebied van flexibiliteit en duurzaamheid ten opzichte van de vorige keer dat het onderzoek werd uitgevoerd (in 2018).

Het onderzoek is een initiatief van het Arts and Culture Network van Philea. Doel van de inspanningen is om nieuwe trends te duiden, ervaringen uit te wisselen en samenwerking te vinden op nieuwe projecten. Het onderzoek is hier in zijn geheel te vinden.

--

Dit artikel stond eerder in de rubriek 'Filantropie over de Grens' in Vakblad fondsenwerving, jaargang 25, nummer 3, dat in juni 2023 verscheen.

Meer over Cultuur Kunst Coronavirus Philea Filantropie over de Grens Vf 25-3 Arts and Culture Network

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close