Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Nederlands Fotomuseum verhuist dankzij grote schenking van 38 miljoen

Nieuws

17 juli 2023

Het Nederlands Fotomuseum heeft met geschonken geld een nieuw pand gekocht in Rotterdam. Stichting Droom en Daad doneerde 38 miljoen aan het museum, waarmee zij het pakhuis Santos aan de Rijnhaven hebben gekocht. Het museum kan naar verwachting in het najaar van 2025 bezoekers ontvangen.

Het Fotomuseum huist nu op de Wilhelminakade in Rotterdam.
Het Fotomuseum huist nu op de Wilhelminakade in Rotterdam. © Shutterstock // ingehogenbijl

door Redactie Vf

Birgit Donker, directeur van het Nederlands fotomuseum, benadrukt tegenover de NRC dat het nieuwe pand ‘een betere plek dan we nu hebben’ is. De onofficiële Nederlandse canon, met 99 foto’s, komt op de eerste verdieping en het depot met bijna zes miljoen objecten wordt toegankelijker dan nu het geval is.

Zowel Donker als Wim Pijbes, directeur van de stichting Droom en Daad – de filantropische stichting van miljardairsfamilie Van der Vorm, benadrukken dat het Nederlands Fotomuseum het pand koopt, maar dat het pand teruggegeven dient te worden aan de stichting wanneer het museum Rotterdam zou verlaten.

Droom en Daad

Stichting Droom en Daad is een grote speler in de Rotterdamse filantropie. Naar verluidt heeft de stichting 125 miljoen euro te besteden, op een totaal van 800 miljoen die de familie aan andere Rotterdamse projecten besteedt. Men vreest daarom dat de familie Van der Vorm kan bepalen welke culturele initiatieven kunnen blijven bestaan, en welke niet.

In de NRC noemt Pijbes die vrees onterecht. ‘Het laatste wat ik wil is dat mensen denken dat we de stad overnemen. We willen kunst en cultuur leuk en aantrekkelijk maken, maar het is niet zo dat Droom en Daad de stad vormgeeft. Ik weet niet hoe ver de financiële middelen nog strekken, waar de grens ligt, maar grenzen kun je altijd oprekken.’

Bron: NRC
Meer over Cultuur Museum Filantropie Schenken Rotterdam Birgit Donker Nederlands Fotomuseum Pakhuis Santos Stichting Droom en Daad Wim Pijbes

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close