Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Greenpeace sluit Russische afdeling na aanmerking als ‘ongewenste organisatie’

Nieuws

22 mei 2023

De Russische tak van Greenpeace wordt opgeheven nadat het door de regering als ‘ongewenste organisatie’ is aangemerkt. Dat betekent dat de organisatie haar activiteiten niet mag voortzetten en alle werknemers op straat worden gezet. Greenpeace is niet de eerste milieuorganisatie die in Rusland wordt verboden, schrijft De Volkskrant.

Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise.
Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. © Shutterstock // Even Look

door Redactie Vf

Volgens het Russische Openbaar Ministerie (OM) is Greenpeace ‘een bedreiging voor de constitutionele orde en de ‘veiligheid’ van Rusland.’ Ook hindert de organisatie de realisatie van voor Rusland gunstige infrastructurele en energieprojecten, aldus het OM.

Greenpeace was ook in Rusland op hun bekende actievoerende wijze actief en richtte zich onder andere op olie- en gasinstallaties. Daarnaast zorgde de milieuorganisatie ervoor dat verschillende Russische natuurgebieden tot cultuur- en natuurerfgoed van UNESCO werden benoemd.

Natuur- en milieuorganisaties hebben het op dit moment zwaar in Rusland. Recent nog werd de Russische tak van het Wereld Natuur Fonds is aangemerkt als ‘buitenlands agent’, waarmee de organisatie aan streng toezicht door de overheid is onderworpen.

Meer over Klimaat Greenpeace Milieu Rusland Activisme

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close