Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Nederland zakt naar plek veertien op LHBTI+ mensenrechtenindex

Nieuws

16 mei 2023

Nederland is een plekje verder gezakt op de Rainbow Europe Index, een ranking van Europese landen over hoeverre LHBTI+ mensenrechten goed geregeld zijn. Nederland staat nu op plek veertien, in de hoge middenmoot. Belangenorganisaties COC, NNID en TNN zijn niet tevreden met die plek op de lijst: ‘Waar ons land ooit vooropliep in de wereld, streven steeds meer landen ons nu voorbij, en dat is slecht nieuws voor Nederland.’

Nederland staat op plek 14 in de Rainbow Europe Index voor LHBTI+-mensenrechten.
Nederland staat op plek 14 in de Rainbow Europe Index voor LHBTI+-mensenrechten. © ILGA-Europe / COC Nederland

door Redactie Vf

Rainbow Europe Index

De Rainbow Europe Index wordt jaarlijks gepubliceerd door ILGA-Europe en toetst 49 Europese landen aan 74 criteria op het gebied van LHBTI+ mensenrechtenwetgeving en beleid. Het gaat dus niet om acceptatie van de LHBTI+-gemeenschap door de bevolking. Nederland zakt een plekje op de lijst van 2023 omdat veel andere landen vooruitgang boekten. Malta, België en Denemarken staan bovenaan.

Belangenorganisaties COC, NNID en TNN roepen de politiek in een gezamenlijke reactie op om werk te maken van trans- en intersekse rechten en de aanpak van geweld. De ‘transgenderwet, een wetsvoorstel dat zelfbeschikking het uitgangspunt maakt voor wijziging van de geslachtsvermelding van trans- en intersekse personen, ligt al ruim een half jaar in de Kamer. Ook een wetsvoorstel van GroenLinks en ChristenUnie voor zwaardere straffen op discriminerend geweld ligt klaar om besproken te worden in het parlement. In de meeste andere Europese landen is al een hate crime-wet van kracht. Ook pleiten de belangenorganisaties voor een verbod op non-consensuele niet-noodzakelijke medische behandelingen van intersekse kinderen (NNMB’s).

Regenboog Stembusakkoord

Vanuit de coalitie is de ambitie uitgesproken zich in te zetten voor LHBTI+-mensenrechten. Tien politieke partijen tekenden het Regenboog Stembusakkoord van COC en dat wordt volgens het coalitieakkoord uitgevoerd. In dat akkoord staat onder andere dat de politiek zich hard gaat maken voor de definitieve verankering van LHTBI-rechten in de Grondwet, een verbod op zogenaamde ‘LHBTI-genezing’ en een verbod op NNMB’s.

Meer over Mensenrechten COC Nederland LHBTI+ Rainbow Europe Index Regenboog Stembusakkoord

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close