Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Opbrengst landelijke actie voor Oekraïne naar 175 miljoen, 62 miljoen besteed

Nieuws

25 oktober 2022

Giro555 krijgt nog altijd donaties binnen om noodhulp te verzorgen in het door oorlog getroffen Oekraïne. De opbrengst staat ondertussen op ruim 175 miljoen euro. Van de actieopbrengst is in het eerste half jaar in totaal meer dan 62 miljoen euro besteed.

Huizenreparatie in Oekraïne.
Huizenreparatie in Oekraïne. © Cordaid / Giro555

door Redactie Vf

Het merendeel van die 62,6 miljoen euro was bestemd voor het ondersteunen in hun levensonderhoud (43 procent). Ook ging er geld naar voedselhulp en onderdak (respectievelijk achttien en twaalf procent van de totale opbrengst). In totaal ging er 74 procent van het geld naar hulpprojecten in Oekraïne. De rest ging naar de ondersteuning van vluchtelingen in buurlanden van Oekraïne waar de samenwerkende hulporganisaties steun bieden, waaronder Polen, Roemenië en Hongarije.

Steun blijft nodig

Het einde van de oorlog in Oekraïne is nog niet in zicht. Het land wordt sinds kort weer bestookt met Russische bommen en de gevechten gaan nog altijd door. Met de – in Oekraïne vaak strenge - winter in zicht, blijft het belangrijk om de door oorlog getroffen inwoners van het Oost-Europese land te steunen. Met het Giro555-geld kunnen lokale hulporganisaties huizen herstellen, warme kleding en dekens aanschaffen en verspreiden, kinderen terug naar school krijgen en inwoners te helpen met het betalen van hun rekeningen door middel van het verstrekken van cash geld, maaltijdvouchers en brandstof.

‘Dankzij de enorme opbrengst van deze actie en snel handelen van de hulporganisaties hebben we al in de eerste zes maanden erna zoveel kunnen doen,’ zegt actievoorzitter Kees Zevenbergen, ook directeur van Cordaid. ‘Samen hebben we een enorme spreiding en diversiteit aan hulpprogramma’s voor Oekraïners kunnen realiseren. De komende maanden worden een pittige uitdaging, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we een rol van betekenis kunnen en moeten blijven spelen.’

De hulporganisaties achter Giro555 blijven nog tot minstens eind februari 2025 hulp bieden.

Bron: Giro555
Meer over Inzamelingsacties Noodhulp Giro555 Oekraïne Oorlog Rusland

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close