Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Plannen voor maximalisatie giftenaftrek zorgt voor verbazing bij branche

Nieuws

4 oktober 2022

Het kabinet heeft op Prinsjesdag aangekondigd dat ze de aftrekbaarheid van periodieke giften aan anbi’s wil maximeren tot 250.000 euro per belastingplichtige en eventuele partner samen. Goede Doelen Nederland zegt verbaasd te zijn over de giftenaftrek en vindt dat de huidige constructie intact moet blijven.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Natee Meepian

door Redactie Vf

Het kabinet doet de aanpassing in reactie op het nieuws dat sommige vermogenden hun eigen anbi’s oprichten en dan gebruiken als belastingconstructie. Goede Doelen Nederland vindt dat deze maatregel te generiek zou zijn. ‘Wij pleiten, ook in dit geval, voor maatwerk in toezicht en eventuele ingrepen, in plaats van maatregelen die de gehele sector van goed doen (onbedoeld) treffen.’

Royale gevers snel aan het plafond

De aankondiging van een maximum staat haaks op de erkenning van de goede doelen in de miljoenennota en het punt om geefgedrag te stimuleren, schrijft de brancheorganisatie. Een plafond op de giftenaftrek raakt vooral royale gevers en juist in tijden van crisis zijn dergelijke grote giften van belang. Uit onderzoek onder haar ledenbestand blijkt dat de hoogste periodieke gift per jaar aan een goed doel rond de twee ton bedraagt. Als een gever meerdere goede doelen steunt, zitten zij snel aan het plafond. De kans is dan groot dat mensen andere keuzes gaan maken en minder maatschappelijke doelen gaan steunen, vreest Goede Doelen Nederland.

In gesprek

De brancheorganisatie wil, samen met haar partners van de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF), op korte termijn het gesprek aangaan met de overheid en politiek over de mogelijke gevolgen van de maatregel.

Meer over Giftenaftrek Grote Giften ANBI Goede Doelen Nederland SBF Filantropie Den Haag Politiek Prinsjesdag Fraudebestrijding Miljoenennota

Gerelateerde berichten

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close