Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

The Resource Alliance kondigt slotsprekers IFC 2022 aan

Nieuws

20 september 2022

De organisatoren van het IFC 2022 congres The Resource Alliance heeft de sprekers die de afsluitende keynote gaan verzorgen aangekondigd: Russische journalisten Nastasha Sindeeva en Vera Krichevskaya. Zij maakten de award-winnende documentaire ‘Tango with Putin’, over de groei en transformatie van het onafhankelijke Russische televisiekanaal Dozhd.

door Redactie Vf

Dozhd

Sindeeva richtte het televisiekanaal Dozhd op in 2010 om lifestyleprogramma’s uit te zenden. Als reactie op de onderzoeks-journalistieke inspanningen en het uitzenden van ‘provocerend materiaal’, onder andere over de oorlog in Oekraïne, werd Dozhd door de Russische regering als ‘buitenlands agent’ bestempeld, waarmee ze onder verscherpt toezicht van de Russische autoriteiten kwamen te staan. Veel medewerkers van het kanaal, inclusief Sindeeva en Krichevskaya, zijn het land ontvlucht.

‘Hun werk sluit heel dicht aan bij het thema van IFC 2022: Shaping the Future Together is een gewaagd, ambitieus concept,’ zegt Head of Global Engagement en Events bij The Resource Alliance, Ruby Chadwick. ‘Ik wil dat onze deelnemers horen van mensen wiens werk en toewijding om de waarheid te spreken de wereld verandert en de toekomst vormgeeft, zelfs wanneer dit ontberingen veroorzaakt of hen in gevaar brengt.’

Natasha Sindeeva en Vera Krichevskaya

Sindeeva was oprichter, hoofdeigenaar en CEO van Dozhd en is driemaal laureaat van de Media Manager of Russia-award. Nadat zij als buitenlands agent werd aangemerkt, schreef zij een open brief waarin ze schreef: ‘Dozhd zijn bijna tweehonderd mensen die, net als ik, van hun land houden, het bejubelen en willen dat Rusland beter wordt – menselijker, veiliger, eerlijker, rijker, vrijer. Je kan zoveel grappen maken als je wilt over de status van ‘buitenlands agent’ en het een ‘keurmerk van topkwaliteit’ noemen. Maar in feite is dit alles verschrikkelijk. Het is naar als de staat mensen verdeelt in vrienden en vreemden.’

Krichevskaya, mede-oprichter van Dozhd, is een bekroonde journalist en producent van ‘Tango with Putin’. In een interview met The Guardian legde ze haar drijfveer om de film te maken uit: om een westers publiek te laten zijn dat ‘Russen geen freaks zijn, ondanks alles wat je op het nieuws ziet. Sommige mensen kunnen zich niet voorstellen dat we misschien wel normaal zijn en vrije leven. Het Russische cliché is zo slecht.’

Het geleerde toepassen

Met de afsluitende keynote wil de organisatie van IFC de deelnemers aan het congres motiveren om dat wat zij hebben geleerd in de wereld toe te passen. ‘De meesten van ons kunnen onze mening geven en onze gedachten uitspreken zonder bang te zijn voor de gevolgen,’ aldus Chadwick. ‘Natasha en Vera hadden die vrijheid niet maar gingen hoe dan ook door. Tango with Putin is een krachtige documentaire en we weren dat het verhaal van Natasha en Vera, verteld in hun eigen woorden, ons allemaal zal inspireren in ons eigen werk.’

Vakblad fondsenwerving is (media)partner van IFC 2022. Voor alle Vakblad-lezers is er een speciale korting van 75 euro door middel van de actiecode: VAKBLADIFC22.

Meer over IFC Congressen Keynotespreker Oorlog Rusland Dozhd IFC 2022 Natasha Sindeeva Tango with Putin Vera Krichevskaya

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close