Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Oprichter KiKa Frits Hirschstein koninklijk onderscheiden

Nieuws

5 september 2022

Bij zijn afscheid als algemeen directeur van Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) heeft oprichter Frits Hirschstein een lintje ontvangen. Hirschstein werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau voor zijn jarenlange inzet tegen kinderkanker.

Frits Hirschstein (rechts) krijgt zijn lintje uit handen van Maarten Divendal, burgemeester van de Ronde Venen.
Frits Hirschstein (rechts) krijgt zijn lintje uit handen van Maarten Divendal, burgemeester van de Ronde Venen. © Nico Kroon Fotografie / KiKa

door Redactie Vf

Oprichter Hirschstein sprak voordat hij de stichting oprichtte vaak met Rob Pieters, nu CMO van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. De gesprekken die zij voerden deden Hirschstein besluiten zijn baan op te zeggen en zijn kennis van marketing in te zetten om onderzoek naar kinderkanker te financieren. Twintig jaar geleden richtte hij KiKa op en de stichting werd in korte tijd een begrip in Nederland. Dat leidde tot een enorme boost in onderzoek naar kinderkanker met als resultaat dat de genezingskans van kinderen met kanker in Nederland met negen procent steeg (van 72 naar 81 procent). KiKa zegde daarnaast ruim 94 miljoen euro toe aan 228 onderzoeken.

Ook voor de financiering van het Prinses Máxima Centrum werd een beroep op Hirschstein gedaan. Hij bedacht de landelijke actie ‘Draag je steentje bij’, een campagne waarmee Nederlanders uitgenodigd werden een steen voor het nieuwe gebouw te kopen. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat de zeven Nederlandse centra voor kinderen met kanker onder één dak gebundeld konden worden.

'Een voorbeeld'

Hirschstein kreeg het lintje uit handen van de burgemeester van gemeente de Ronde Venen, Maarten Divendal. Hij noemde Hirschstein een voorbeeld in de wereld van fondsenwerving en de drijvende kracht achter KiKa. ‘Hetgeen wat jij met KiKa hebt bereikt voor kinderen met kanker gaat de grenzen van beroepsmatig functioneren te boven,’ aldus Divendal. Ook Pieters reageerde op de koninklijke onderscheiding. ‘Zonder de inzet van Frits en KiKa was ons unieke centrum, het grootste kinderkanker centrum van Europa, nooit van de grond gekomen.’

Meer over KiKa Kankeronderzoek Prinses Máxima Centrum Frits Hirschstein Kinderkanker Koninklijke Onderscheiding Lintje Maarten Divendal

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close