Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Rechter ontslaat Sywert van Lienden bij Stichting Hulptroepen Alliantie

Nieuws

21 juli 2022

De rechtbank van Amsterdam heeft vandaag besloten dat Sywert van Lienden en zijn kompaan Bernd Damme per direct ontslagen worden als bestuurders van Stichting Hulptroepen Alliantie. De bestuurders waren al sinds april geschorst bij de mondkapjesstichting. Volgens de rechtbank hebben ze zich niet aan hun eigen statuten gehouden door klanten vanuit de stichting naar een commerciële bv te leiden. De twee bestuurders van Stichting Hulptroepen Alliantie mogen ook in de nabije toekomst geen bestuurlijke functie meer vervullen, aldus de rechtbank.

Sywert van Lienden bij Buitenhof op zondag 6 juni (screenshot)
Sywert van Lienden bij Buitenhof op zondag 6 juni (screenshot) © Buitenhof // NPO Start

door Redactie Vf

Van Lienden, Damme en Camille van Gestel – die eerder van boord sprong – verdienden in het begin van de coronacrisis miljoenen, onder andere met het verkopen van mondkapjes aan het ministerie van Volksgezondheid (VWS). De bestuurders verdienden daar zelf flink aan, al claimden ze zonder winstoogmerk te handelen.

‘De bestuurders, en dan met name Van Lienden, hebben naar buiten toe vooral en alleen benadrukt dat zij zich belangeloos met de Stichting Hulptroepen Aliiantie inzetten voor de zorg’, citeert de NOS uit de uitspraak. ‘Daarbij was het onderscheid tussen de stichting en het commerciële bedrijf niet duidelijk.’

Mogelijk in beroep

Advocaat Han Jahae noemt het besluit van de rechtbank teleurstellend en geeft aan te overwegen in hoger beroep te gaan. Hij vindt dat de rechtbank een groot deel van het verweer van de verdediging buiten beschouwing heeft gelaten en zegt dat hij had gehoopt dat de resultaten van het onderzoek naar het aankoopbeleid van coronabeschermingsmiddelen door VWS meegenomen zouden worden. Dat is een onderzoek van adviesbureau Deloitte, waarvan de resultaten in september worden verwacht.

Bron: NOS
Meer over Fraude Coronavirus CoVid-19 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Mondkapjes Sywert van Lienden Bernd Damme Stichting Hulptroepen Alliantie

Advertentie

Close