Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Zorgverleners en KWF starten nascholingsprogramma palliatieve zorg

Nieuws

28 april 2022

Zorgverleners en opleidingsexperts zijn afgelopen week gestart met een landelijk nascholingsprogramma om oncologische zorgverleners de kennis en vaardigheden voor palliatieve zorg voor kankerpatiënten bij te leren. De zorg voor patiënten die niet meer beter worden zit niet standaard in zorgopleidingen, terwijl er wel vanuit patiënten veel behoefte aan zowel mentale en lichamelijke hulp bestaat. Ook KWF investeert in het nascholingsprogramma.

Het hart gevormd door 23000 lampionnen in het Olympisch Stadion Amsterdam.
Het hart gevormd door 23000 lampionnen in het Olympisch Stadion Amsterdam. © Wessel de Groot Fotografie

door Redactie Vf

Na een slecht nieuwsgesprek willen patiënten meer advies bij mentale en lichamelijke klachten en dat er meer steun aan naasten wordt geboden. Uit onderzoek van NFK (2018) blijkt dat 28 procent van de patiënten hulp van zorgverleners in het ziekenhuis mist en behoefte hebben aan een vast aanspreekpunt, aandacht voor naasten en advies over psychische klachten. Daar staat tegenover dat twee derde van de oncologische zorgverleners zichzelf ondergeschoold vindt op het gebied van palliatieve zorg, blijkt uit een studie van Nivel uit 2020. Ook is er een tekort aan goedgeschoolde docenten met praktijkkennis om alle zorgverleners op te leiden.

KWF investeert in driejarig opleidingstraject

Kankerbestrijdingsorganisatie KWF investeert in het driejarig educatieprogramma ‘Landelijke basiscursus palliatieve zorg voor patiënten met kanker’, uitgevoerd door Amsterdam UMC namens het landelijke platform Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ). Er werken met diverse partijen met hen samen, zoals opleider in de palliatieve zorg Carend. Met een poule die uiteindelijk uit 420 docenten zou moeten gaan bestaan werkt het programma toe naar het nascholen op korte termijn, om uiteindelijk landelijke dekking van het programma te bewerkstelligen.

‘In de reguliere opleidingen van zorgprofessionals gaat de aandacht vooral uit naar beter worden en is er minimaal aandacht voor palliatieve zorg,’ licht KWF-directeur Johan van de Gronden toe. ‘Terwijl het voor ongeneeslijk zieke patiënten juist in de laatste levensfase ook van essentieel belang is dat ze professionele en passende zorg krijgen. Door deze belangrijke investering in nascholing hoopt KWF een concrete bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de palliatieve zorg in Nederland.’ 

60.000 ongeneeslijk zieken in 2040

‘Als je weet dat er tegen 2040 naar verwachting 60.000 mensen ongeneeslijk ziek zijn, besef je dat palliatieve zorg opnemen in de opleidingen essentieel is,’ zegt Wim Polderman, directeur van het Instituut voor onderwijs en opleiden Amsterdam UMC namens O2PZ. ‘Het toewerken naar landelijke nascholing is een eerste stap.’

Meer over KWF Kankerbestrijding Johan van de Gronden Opleiding Kankeronderzoek Carend O2PZ Palliatieve Zorg Wim Polderman

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close