Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Landelijke actiedag Giro555 ‘Samen in actie voor Oekraïne’ begint met teller op 21,4 miljoen

Nieuws

7 maart 2022

Vandaag (maandag) staat op de Nederlandse radio en tv volledig in het teken van de landelijke actiedag voor Giro555  De samenwerkende hulporganisaties proberen zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de humanitaire nood waarin miljoenen Oekraïners verkeren. Het gironummer (NL08INGB0000000555) is al een week open: de teller van de inzameling staat bij de start van de actiedag al op 21,4 miljoen euro.

In Beeld en Geluid in Hilversum zit het belpanel om donaties aan te nemen.
In Beeld en Geluid in Hilversum zit het belpanel om donaties aan te nemen. © Giro 555 / Marco Scheurink

door Marijn Thijs

Op de radio bundelen tien publieke en commerciële zenders de krachten voor hun uitzending onder de noemer ‘Radio555’. Sander Lantinga (538) en Gerard Ekdom (Radio 10) waren vanochtend de eerste dj’s aan de knoppen. De actie startte om 6.00 en wordt vanavond om 21.00 afgesloten. Andere radiozenders voeren op eigen titel actie voor Giro555. Ook op tv is er vanavond ruim aandacht voor de landelijke actie. Vanavond brengen de NPO, RTL en SBS een gezamenlijk tv-programma, gepresenteerd door o.a. Chantal Janzen, Eva Jinek en Jeroen Pauw, dat ook op Paramount-zenders (MTV, Comedy Central, Spike) zal worden uitgezonden. In het Instituut voor Beeld en Geluid zit een belpanel met prominenten klaar om donaties voor Giro555 via het speciale actienummer 0800-1112 aan te nemen.

Samenwerkende Hulporganisaties

De nood is hoog in Oekraïne nu ze zich steeds kraniger moeten verweren tegen de Russische aanval. Volgens UNHCR zijn ongeveer 1,5 miljoen mensen het land ontvlucht. De elf hulporganisaties achter Giro 555 (Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF Nederland, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision) zijn CBF Erkend en zelf of via lokale partners in het gebied aanwezig. Zij bieden directe noodhulp in de vorm van schoon drinkwater, voedsel, onderdak en medische- en psychosociale hulp. Via een verdeelsleutel wordt bepaald welke hulporganisatie welk deel krijgt. Over het geld dat op Giro555 wordt gestort hoeven de hulporganisaties geen rente te betalen.

‘Het is hartverwarmend om te zien met welke betrokkenheid en saamhorigheid Nederland zich inzet om zo veel mogelijk in te zamelen voor de Oekraïners,’ zegt Kees Zevenbergen, actievoorzitter van Giro555 en algemeen directeur van Cordaid. ‘Met gezamenlijke programma’s op radio en tv, maar ook met heel veel initiatieven in het land. We gaan vandaag alles op alles zetten voor een hoge opbrengst. Want hoe meer geld we ophalen, hoe meer hulpverlening de gezamenlijke hulporganisaties kunnen inzetten in Oekraïne en omringende landen.’

Bron: Giro555
Meer over Noodhulp Giro555 Vluchtelingen TV Jeroen Pauw Actiedag Samenwerkende hulporganisaties Kees Zevenbergen Radio Oekraïne Oorlog Rusland Nationale Actiedag Beeld en Geluid Chantal Janzen Eva Jinek

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close