Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Uiterlijke inschrijfdatum UBO-register: 27 maart 2022

Nieuws

1 maart 2022

Organisaties hebben tot uiterlijk 27 maart 2022 de tijd om zich in te schrijven in het nieuwe UBO-register. Omdat er nog onduidelijkheid heerste over de manier waarop bestuurders van anbi-organisaties in het register zouden komen te staan hebben veel non-profits dat nog niet gedaan. Nu het zeker is dat er voldoende onderscheid wordt gemaakt, worden ook goede doelen aangemoedigd zich in te schrijven. 

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © Shutterstock // Chinnapong

door Marijn Thijs

Vanaf het moment dat de plannen voor het UBO-register werden gemaakt, is er vanuit de goededoelensector aandacht gevraagd voor de positie van non-profitorganisaties. In het register dienen organisaties een ‘uiteindelijk belanghebbende’ te noteren, maar aangezien goede doelen zich voor het algemeen nut inzetten en geen economisch belang heeft, ligt dat voor hen iets anders. Anbi-bestuurders zullen nu worden ingeschreven onder de restcategorie ‘hogere leiding-gevenden’. Bij ieder uittreksel uit het UBO-register is een toelichting bijgesloten:

‘Hogere leidinggevenden zijn de statutair bestuurders (of vennoten, maten en leden van de rederij) van de opgave plichtige organisatie. Zij zijn op basis van hun functie ingeschreven in het geval geen natuurlijke persoon op basis van eigendom of zeggenschap als uiteindelijk belanghebbende kwalificeert. Dit zal in de regel bijvoorbeeld aan de orde zijn bij algemeen nut beogende instellingen (anbi's).’

In de toelichting zal ook een link naar de pagina ‘Zoek een ANBI’ op de website van de Belastingdienst te vinden zijn.

(C) Belastingdienst

Hoe schrijf je je in, in het UBO-register?

  1. Ga naar de website van de Kamer van Koophandel, UBO-opgave
  2. Schrijf alle statutaire bestuurders van de stichting of vereniging in als ‘hoger leidinggevenden’
  3. Let op: de namen in het UBO-register moeten gelijk zijn als in het Handelsregister van de KvK.
  4. Uitzondering: als de stichting minder dan 4 statutaire bestuurders heeft én als deze bestuurders met elkaar de statuten kunnen aanpassen, dan moeten deze bestuurders als ‘UBO op basis van stemrecht’ worden ingeschreven.

--

Dit artikel verscheen eerder in 'Kort en Goed' in het Vakblad fondsenwerving, jaargang 24, nummer 1, dat in maart 2022 uitkwam.

Meer over UBO Belastingdienst UBO-register Witwassen Vf 24-1

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close