Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Stichting Vluchteling opent Giro 999 voor Oekraïne

Nieuws

24 februari 2022

Stichting Vluchteling opent Giro 999 vanwege de oorlog in Oekraïne, kondigt de organisatie donderdagochtend aan. De stichting stelt een kwart miljoen euro beschikbaar uit haar reserves om noodhulp te kunnen verlenen aan groepen Oekraïners die het land ontvluchten als gevolg van de Russische aanval in de nacht van woensdag 23 op donderdag 24 februari.

Tank met Oekraïense vlag in de hoofdstad Kiev.
Tank met Oekraïense vlag in de hoofdstad Kiev. © Shutterstock // Milan Sommer

door Redactie Vf

‘Mijn gedachten gaan uit naar de inwoners van Oekraïne, die niets liever willen dan leven in veiligheid en vrede,’ zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling. ‘De humanitaire noodsituatie die zou kunnen voorvloeien uit deze grote militaire operatie, mag niet worden onderschat. Dit is dan ook het moment om medemenselijkheid en solidariteit te tonen. Daarom hebben we Giro 999 (IBAN: NL48INGB0000000999) geopend voor iedereen die de Oekraïners wil helpen.’

De stichting uit al langer zorgen over de gevolgen van het conflict tussen Oekraïne en Rusland. De organisatie riep de EU en haar lidstaten afgelopen dinsdag op om zich voor te bereiden op een reactie. ‘Concreet moet de EU Polen en andere landen rondom Oekraïne steunen bij het opbouwen van hun capaciteit om mensen op de vlucht op te vangen,’ schreef Stichting Vluchteling toen op haar site. 

Stichting Vluchteling verwacht in eerste instantie dat veel mensen zullen vluchten naar de buurlanden van Oekraïne. De organisatie geeft aan de sitautie te zullen monitoren, zodat er snel noodhulp in de vorm van eerste levensbehoeften gegeven kan worden op de plekken waar dat acuut nodig is.

De stichting zal in de komende dagen bepalen hoe zij de 250.000 euro die uit reserves is vrijgemaakt zal inzetten. 

Meer over Vluchtelingen Stichting Vluchteling Tineke Ceelen Giro 999 Oekraïne Oorlog Rusland

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close