Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Commissie onderzoekt definitie algemeen nut bij anbi’s

Nieuws

6 januari 2022

Demissionair staatssecretaris van Financiën Vijlbrief heeft een commissie van drie deskundigen ingesteld die de definitie van algemeen nut in relatie tot anbi’s onder de loep gaat nemen. De rechten en plichten die bij de anbi-status komen zijn al langer een discussiepunt: wie bepaalt wat algemeen nut heeft? De eerste resultaten worden in maart gepresenteerd.

Hans Vijlbrief
Hans Vijlbrief © Arenda Oomen / Rijksoverheid.nl

door Redactie Vf

In de Tweede Kamer richt de discussie zich voornamelijk op organisaties die giften ontvangen uit onvrije landen, waar regels gelden waar Nederland niet achter staat. De demissionair staatssecretaris wil kijken of de Belastingdienst dat soort geldstromen extra kan controleren. Ook het risico op witwassen via anbi’s moet in kaart worden gebracht. Tenslotte moet gekeken worden of de fiscus op basis van hun bevindingen een anbi-status kan intrekken, of dat dat wettelijk gewijzigd moet worden.

Brancheverenigingen Goede Doelen Nederland en SBF hebben aangekondigd het onderzoek kritisch te volgen. Zij vinden het belangrijk dat organisaties die werken aan een ideaal die (nog) niet door een meerderheid worden omarmd, zich kunnen blijven inzetten. GDN en SBF zetten vraagtekens bij het plan om de Belastingdienst extra bevoegdheden te geven: een strafrechter kan nu ook ingrijpen als het gedrag in strijd is met de wet.

Meer over ANBI-Regelingen ANBI Belastingdienst Hans Vijlbrief Staatssecretaris Witwassen Algemeen nut

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close