Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Ronald Hetem (Vereniging NOV, Movisie) onverwacht overleden

Necrologie

22 september 2021

In de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 september is Ronald Hetem volkomen onverwacht overleden. Dat heeft Vereniging NOV bekend gemaakt. De afgelopen negen jaar was hij voor zowel Movisie als Vereniging NOV als expert wet- en regelgeving actief. Hetem is zestig jaar geworden.

Ronald Hetem (1961-2021) was de afgelopen jaren actief voor Verenging NOV en Movisie.
Ronald Hetem (1961-2021) was de afgelopen jaren actief voor Verenging NOV en Movisie. © Vereniging NOV

door Redactie Vf

Hetem was van oorsprong bioloog maar kwam door zijn nauwgezetheid, wens om complexe zaken te doorgronden en hart voor goede doelen in de non-profitsector terecht. Als expert wet- en regelgeving bij Vereniging NOV gaf hij samen met leden input op wetten die het vrijwilligerswerk aangingen en adviseerde soms ook tegen invoering van wetten, zoals afgelopen zomer bij de internetconsultatie over de Wet Transparantie maatschappelijke organisaties (WTMO). Als een wet er eenmaal door was, werkte Hetem middelen uit om ermee om te gaan. Recente voorbeelden hiervan zijn het veelgeprezen AVG-stappenplan en de evenzeer stukgelezen checklist WBTR. In de coronaperiode hield hij onvermoeibaar een corona-overzicht voor vrijwilligersorganisaties en -centrales bij. Tegelijkertijd maakte Hetem bij Movisie middelen om het werken met en voor vrijwilligers makkelijker te maken. In die hoedanigheid schreef en werkte hij mee aan enkele boeken.

Voor zowel Movisie als NOV deed Hetem onderzoek naar vrijwilligersbeleid bij gemeenten, nieuwe vormen van ondersteuning van vrijwilligersorganisaties en de tevredenheid van vrijwilligers om een beeld te vormen van de staat van de vrijwillige inzet. Hij was ook medeaanjager van de samenwerking tussen Vereniging NOV en Movisie in een nieuw Platform Vrijwillige Inzet (www.vrijwilligerswerk.nl).

Hoofdredacteur a.i. Petra Hoogerwerf: ‘Ronald was betrokken bij de samenleving én een enorme expert op het gebied van vrijwilligerswerk. Bovenal was hij bescheiden en een prettig mens om mee samen te werken. Een groot verlies voor zijn familie en de samenleving.’

Meer over Vrijwilligers Vrijwilligerswerk NOV Movisie Ronald Hetem Vereniging NOV

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close