Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Sectoronderzoek GDN: cijfers grote goede doelen stabiel

Onderzoek

22 juli 2021

De inkomsten en doelbesteding van grote goede doelen zijn ondanks de coronacrisis stabiel gebleven. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het jaarlijkse sectoronderzoek van branchevereniging Goede Doelen Nederland (GDN) naar de ontwikkelingen wat betreft inkomsten en bestedingen. GDN nam 26 grote goede doelen onder de loep.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Andrey_Popov

door Redactie Vf

In 2020 hebben de 26 grote goede doelen* samen nagenoeg hetzelfde besteed aan hun maatschappelijke doelen ten opzichte van 2019, terwijl veel geplande activiteiten niet door konden gaan. Het grootste deel van de inkomsten (73 procent) wordt uitgegeven aan directe dienst- en hulpverlening. De omvang van de doelbesteding van de 26 onderzochte goede doelen (1,14 miljard euro) in verhouding tot de totale bestedingen ligt voor 2020 op 88,5 procent; 0,3 procent lager dan in 2019.

Verantwoording

Goede Doelen Nederland heeft voor het onderzoek de cijfers van de volgende organisaties bekeken: Artsen zonder Grenzen, Rode Kruis, Natuurmonumenten, WNF, Prins Bernhard Cultuurfonds, Plan International Nederland, Hartstichting, CARE Nederland, War Child, Dierenbescherming, Solidaridad, World Vision, Kerk in Actie, Simavi, Humanitas, Amnesty International, Greenpeace Nederland, Alzheimer Nederland, Woord en Daad, Stichting Vluchteling, Oranje Fonds, Wilde Ganzen, Amref Flying Doctors, Terre des Hommes Nederland, Nierstichting en Vogelbescherming Nederland.

Deze 26 organisaties hebben allemaal meer dan twintig miljoen aan inkomsten op jaarbasis.

Door het coronavirus ging er ook een streep door verschillende fondsenwervende acties en evenementen, en zelfs door de huis-aan-huiscollecte. Bijna alle collecterende goede doelen noteerden rode cijfers, bleek uit onderzoek van Vakblad fondsenwerving. Een aantal van deze organisaties zijn ook vertegenwoordigd in dit GDN-onderzoek. Die organisaties haalden 43,6 procent minder collectegelden binnen ten opzichte van het jaar ervoor.

Donaties, loterijen en nalatenschappen

De onderzochte goede doelen zijn er goed in geslaagd om alternatieve manieren van inkomstenwerving te ontwikkelen. Hoewel de inkomsten uit acties, collecte en evenementen terugliepen, stegen de totale inkomsten van de 26 onderzochte goede doelen namelijk met 12,4 procent, of 151 miljoen euro. Dat is voor een deel te danken aan de donateurs, die de goede doelen onverminderd zijn blijven steunen. De inkomsten uit giften en donaties vallen in 2020 twaalf procent hoger uit dan het jaar ervoor: een stijging van 27,3 miljoen. Ook loterijen (23,9 miljoen hoger) en nalatenschappen (39,7 miljoen hoger) dragen bij aan de algehele groei. Bij negentien van de 26 goede doelen was er sprake van een stijging uit nalatenschappen. 

De algemene bevindingen komen overeen met eerder onderzoek van het CBF en de Radboud Universiteit. Zij concludeerden eerder dit jaar dat grote organisaties ten opzichte van voor de pandemie aan inkomsten hebben moeten inboeten, maar niet veel (-0,3 procent). Het betekent dat de onderzochte goede doelen er goed in zijn geslaagd om alternatieven te ontwikkelen. 

Alle resultaten

Alle cijfers van het GDN-sectoronderzoek onder 26 grote goede doelen zijn hier te vinden.

Meer over Financiën Loterijen Collecteren Goede Doelen Goede Doelen Nederland Nalatenschappen Sectoronderzoek Donaties Inkomsten en bestedingen

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close