Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Ondanks topdrukte staan Voedselbanken er financieel goed voor

Nieuws

5 juli 2021

De Vereniging van Nederlandse Voedselbanken heeft meer geld in kas dan ooit. En dat is opmerkelijk, want het aantal mensen dat een beroep doet op de diensten van de Voedselbank is sterk gestegen door de coronacrisis. Daar stond echter tegenover dat de voedselhulpdienst ook overspoeld werd met donaties van sympathisanten.

door Redactie Vf

In de jaarrekening van de Voedselbanken wordt 2020 een ‘exceptioneel gunstig financieel jaar’ genoemd. De totale opbrengsten bedroegen 10,7 miljoen euro. Vooral het saldo van de reserves en Bestemmingsfondsen steeg hard het afgelopen jaar (met 7,4 miljoen euro), ‘met name door de vele giften van particulieren, bedrijven, stichtingen, vermogensfondsen en de Nationale Postcode Loterij’, aldus de Voedselbanken. Particulieren schonken zes keer meer dan in 2019, en ook het bedrijfsleven verzesvoudigde hun totale bijdrage.

‘Er was een enorme vrijgevigheid’, vertelt voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken Leo Wijnbelt aan het AD. ‘De vrees was dat misschien wel driekwart van alle voedselbanken niet zou kunnen functioneren en dat honderdduizend mensen zonder eten zouden komen te zitten.’

Inzet geld voor corona, ook na crisis

De financiële strategie van de Voedselbanken is gericht op het verdelen van het binnengekomen geld voor onmiddellijke inzet op plekken waar tekorten ontstaan, en tegelijkertijd het opbouwen van reserves die passend zijn om de verwachte groei in het aantal afnemers van voedselpakketten te kunnen voorzien. ‘Daar moeten we bijvoorbeeld onze distributie op aanpassen. De donateurs hebben allemaal gezegd: primair is het geld bestemd voor corona, maar als het daar niet nodig is, kan het naar zaken rondom de uitbreiding van ons klantenbestand,’ aldus Wijnbelt.

Daarnaast heeft de vereniging nog een subsidie van vier miljoen achter de hand. Die kwam vorig jaar binnen van het ministerie van Sociale Zaken als vangnet, maar dat geld staat voorlopig nog onaangeroerd weggezet.

Bron: AD
Meer over Financiën Noodhulp Coronavirus CoVid-19 Voedselbank Leo Wijnbelt Voedselbanken Nederland Voedselhulp

Gerelateerde berichten

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close