Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Cultuursector krijgt ook in derde kwartaal nog overheidssteun

Nieuws

8 juni 2021

De cultuursector kan ook in het derde kwartaal nog rekenen op overheidssteun om de gevolgen van de pandemie te bestrijden. Onder andere makers, theaters, evenementenorganisatoren en musea kunnen rekenen op een bedrag van ruim 147 miljoen, schrijft demissionair minister van OCW Van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © Shutterstock // Fer Gregory

door Redactie Vf

45 miljoen euro gaat naar instellingen in de ‘basisinfrastructuur’, instellingen die subsidie ontvangen via de Erfgoedwet en instellingen met een meerjarige subsidie van rijkscultuurfondsen. Voor makers is 25 miljoen vrijgemaakt. Het ministerie van BZK reserveert 51,5 miljoen voor cultuur op lokaal niveau. Dat bedrag komt boven op de zestig miljoen die in de eerste helft van het jaar voor die groep was vrijgemaakt.

Ongelijk getroffen, ongelijk gesteund

Van Engelshoven praat in de brief aan de Kamer ook over het onderzoek ‘Ongelijk getroffen, ongelijk gesteund’ waarin de impact van corona op de cultuursector is onderzocht. Uit dat onderzoek bleek dat de eigen inkomsten van onderzochte culturele instellingen met gemiddeld 85 procent terugliepen. Hoe coronasteungelden exact zijn besteed is voor iedere organisatie anders. Wel was het gemiddelde resultaat voor steun 67 miljoen negatief, na coronasteun is dat bedrag nog 19 miljoen negatief.

Cultuursector van het slot

Sinds afgelopen zaterdag kan er weer iets meer op cultureel gebied. Musea, bioscopen en theaters zijn weer onder voorwaarden open. ‘Gelukkig zijn er weer meer mogelijkheden om cultuur te beoefenen en te bezoeken. Nu een steeds groter gedeelte van de bevolking is gevaccineerd kunnen we ons weer gaan verheugen op alle schoonheid en verwondering die onze creatieve en culturele sector te bieden heeft’, sluit Van Engelshoven haar brief af.

Lees via de website van de Rijksoverheid voor de volledige brief van Van Engelshoven, en het volledige onderzoek ‘Ongelijk getroffen, ongelijk gesteund.’

Meer over Cultuur Museum Den Haag Coronavirus CoVid-19 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Theater Ingrid van Engelshoven

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close