Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Brancheorganisaties stuurden brief aan informateur Tjeenk Willink

Nieuws

6 mei 2021

Om aandacht te vragen voor de positie van de goededoelensector in Den Haag heeft Goede Doelen Nederland samen met de SBF-partners op 15 april een brief gestuurd aan de informateur, Herman Tjeenk Willink. In de brief beschrijft de branchevertegenwoordiging onder andere hoe belangrijk het is om maatschappelijke en sociale problemen die het gevolg zijn van corona de kop in te drukken en pleit het voor minder beperkende wet- en regelgeving.

De skyline van Den Haag. DRK Foundation is gevestigd aan de Riviervismarkt in het Centrum.
De skyline van Den Haag. DRK Foundation is gevestigd aan de Riviervismarkt in het Centrum. © Shutterstock // NAPA

door Redactie Vf

De brief is ondertekend door de voorzitter van de SBF, Jan van Berkel. Hij vraagt de politiek om de focus te verleggen, ook naar de initiatieven buiten Den Haag. ‘Onderdeel van de huidige bestuurscultuur lijkt te zijn dat het gehele functioneren van de samenleving op het Binnenhof moet worden geregeld. Daardoor wordt de kracht van burgerinitiatief, in de haarvaten van de samenleving, veelal niet op waarde geschat.’

'Stop het inperken van burgerinitiatief met beperkende wetgeving'

‘Ook is er in toenemende mate sprake van wet- en regelgeving die dat burgerinitiatief bemoeilijkt. Niet met die opzet maar wel als optelsom,’ vervolgt Van Berkel. Hij refereert daarbij onder andere aan de vernieuwde telecom- en privacywetten die het moeilijker maken voor goede doelen om steun van het publiek te vragen en behouden. ‘De balans kan en moet beter. De ruimte voor dit burgerinitiatief moet niet onnodig verder worden ingeperkt.' 

'Florerende civil society'

De auteurs van de brief zien ook een rol voor het burgerinitiatief als verlengde van politiek beleid. De ‘civil society’ kan aanvullen op plekken waar de politiek geen zicht op heeft of tekortschiet. ‘Een overheid die niet te veel moet staren naar wat politiek haalbaar is of op enig moment is afgesproken, heeft baat bij een florerende ‘civil society’. Die verdient dus ruimte en ondersteuning.’

Conclusies

Goede Doelen Nederland en de SBF-partners hopen dat Tjeenk Willink bij het informeren rekening houdt met maatschappelijke organisaties en noemt vijf punten waarvan zij graag willen dat zij door een nieuw kabinet worden bevorderd. Burgers moeten de ruimte krijgen om goed te doen en geefgedrag en vrijwilligerswerk moet worden gestimuleerd. Daarnaast mag wet- en regelgeving geen onnodig negatieve gevolgen hebben voor het maatschappelijk initiatief en wordt de afdracht aan goede doelen in het loterijbeeld geborgd en verankerd.

De volledige brief is te lezen via de website van Goede Doelen Nederland.

Pro-filantropie beleid

Goede Doelen Nederland en de SBF-partners kondigden medio april, rond de datum van het versturen van de brief naar informateur Tjeenk Willink, aan om campagne te voeren voor een pro-filantropie beleid met ruimte voor het maatschappelijk initiatief.

Meer over Filantropie in Nederland Goede Doelen Nederland SBF Filantropie Den Haag Politiek Jan van Berkel Lobby Verkiezingen 2021 Formatie Herman Tjeenk Willink

Gerelateerde berichten

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close