Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Nacht van de Vrijwilliger dit jaar in het teken van eenzaamheid

Nieuws

26 april 2021

NL Cares organiseert deze week voor de zesde keer de Nacht van de Vrijwilliger. Door de coronapandemie wordt de editie 2021 een hybride versie, bij maatschappelijke instellingen én online. Duizenden vrijwilligers steken donderdag 29 april hun handen uit de mouwen om eenzaamheid tegen te gaan.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Monster Ztudio

door Redactie Vf

Toegenomen eenzaamheid

Volgens de organisatoren van de Nacht van de Vrijwilliger snijdt het mes dit jaar aan twee kanten. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) naar de maatschappelijke stand van het land als gevolg van corona blijkt dat eenzaamheid sterk is toegenomen. Het zijn vaak kwetsbare ouderen die vaak alleen zijn, maar ook jongeren hebben het in een jaar met weinig sociale contacten zwaar. Het aantal emotioneel eenzamen is het afgelopen jaar gestegen naar bijna 37 procent, terwijl dat een jaar eerder nog slechts zestien procent was.

Tegelijkertijd maakt Vrijwilligersinzet stimuleert het mentale welzijn en maakt mensen gelukkiger, blijkt uit onderzoek van het CBS. Zij komen in contact met anderen, leren nieuwe sociale en praktische vaardigheden en maken aan twee kanten een positieve indruk.

‘Impact creëer je samen’

Alle Wijnand Roodbergen, directeur van NL Cares, zegt met de Nacht van de Vrijwilliger ogen te willen openen voor kwetsbaren in de samenleving. ‘We spreken vooral studenten en young professionals aan. Impact creëer je samen. De grote uitdagingen waar we voor staan kunnen we alleen het hoofd bieden als iedereen zich inzet.

Taarten bakken

Donderdag 29 april worden verschillende acties opgetuigd, variërend van City Clean-ups, pannenkoeken bakken bij woonzorginstellingen en tuinier acties. Voor de grootste online activiteit slaat NL Cares de handen ineen met Heel Holland Bakt-winnares Elizabeth Lopez. Zij verzorgt de livestream Heel NL Bakt. Deelnemers kunnen via de livestream een worteltaart leren bakken en deze de volgende dag bezorgen bij ouderen in woonzorghuizen.

Meer informatie: www.nlcares.nl 

Meer over Vrijwilligers Vrijwilligerswerk Nacht van de Vrijwilliger NL Cares

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close