Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Ford Foundation maakt opnieuw miljard dollar vrij voor vormvrije steun

Nieuws

20 april 2021

De Ford Foundation heeft nogmaals een miljard dollar in het BUILD Initiative gepompt om organisaties een ongeoormerkte financiële bijdrage te geven. Het geld is vanaf 2022 beschikbaar voor non-profits die zich bezighouden met sociale rechtvaardigheid op alle plekken waar de Ford Foundation actief is.

door Marijn Thijs

Het BUILD (Building Institutions and Networks) Initiative ontstond in 2015 als een experiment om te kijken hoe flexibele financiering bijdraagt aan de goededoelensector. Toentertijd trokken ze ook een miljard dollar uit voor het initiatief. Ondertussen heeft de organisatie dat bedrag verstrekt aan organisaties voor sociale rechtvaardigheid over de hele wereld. Ze bieden ondersteuning door een combinatie van meerjarige verbintenissen, flexibele financiering en daarmee ook gericht op institutionele versterking. Volgens de Ford Foundation zijn de eerste resultaten positief en zijn begunstigden veerkrachtiger en effectiever geworden.

Vorige maand vertelde BUILD-directeur Kathy Reich de aanwezigen bij het symposium ‘Vrij besteedbare en lange termijn financiering van maatschappelijke organisaties’ voorafgaand aan de oratie van professor Pamala Wiepking over haar ervaringen met de werkwijze. Het starten van het programma was lastig; men moest eisen stellen aan deelname en bovenal voldoende budget vrijmaken. Maar dat gebeurde met succes: Reich vertelde dat uit de eerste onafhankelijke evaluaties blijkt dat de gesteunde organisaties beter kunnen plannen, hun missie beter kunnen uitvoeren en financieel stabieler zijn.

De nieuwe vijfjarige BUILD-bijdragen worden per januari 2022 toegekend en kunnen door de begunstigden worden ingezet waar ze het nodig achten; bijvoorbeeld voor algemene operationele ondersteuning, specifieke financiering voor een programma of voor de bouw aan een meer impactvolle organisatie.

--

Vorige maand hield professor Pamala Wiepking haar oratie, waarin ze haar onderzoek naar de effectiviteit van vrij besteedbaar geld in de non-profit sector presenteerde. In het aanstaande Vakblad fondsenwerving, dat zeer binnenkort op de mat valt, kan je een uitgebreid interview met Wiepking lezen.

Meer over Pamala Wiepking Kathy Reich Ongeoormerkt geven Ford Foundation Sociale rechtvaardigheid

Gerelateerde berichten

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close