Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Waddenvereniging maant kabinet tot actie uit vrees voor nieuwe containerramp

Nieuws

6 april 2021

Nadat containerschip MSC Zoe in januari 2019 miljoenen kilo’s lading verloor in de Noord- en Waddenzee en de wateren vervuilde, kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) met een onderzoek en een aantal aanbevelingen om te voorkomen dat een dergelijke milieuramp opnieuw gebeurt. De Waddenvereniging vindt dat de aanbevelingen zo snel mogelijk moeten worden uitgevoerd of dat er gekeken moet worden naar alternatieven, vertelde Ellen Kuipers van de non-profit dinsdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Containerschip laadt en lost in de haven van Rotterdam.
Containerschip laadt en lost in de haven van Rotterdam. © Shutterstock // Beketoff

door Redactie Vf

Kuipers is projectleider rampenbestrijding en scheepveiligheid bij de Waddenvereniging en zit deze stormachtige dagen op het puntje van haar stoel. Er varen nog altijd containerschepen op de zuidelijke route boven de Waddeneilanden, ook wanneer de zee ruw is en containers daardoor kunnen gaan schuiven. In de aanbevelingen van de OVV geschreven staat dat de route bij slecht weer zou moeten sluiten.

De Waddenvereniging wil dat een milieuramp zoals met de MSC Zoe absoluut niet nog eens voorkomt. Tweeëneenhalf jaar later liggen er nog altijd honderdduizenden kilo’s afval in de Nederlandse wateren. Driekwart van de lading is opgeruimd door de overheid, het restant wordt nu opgevist door verschillende natuurorganisaties, zoals Stichting de Noordzee, Stichting Duik de Noordzee Schoon en Natuur- en Milieufederaties. Zij kregen daarvoor begin dit jaar financiële steun van de PostcodeLoterij.

Internationale maritieme organisatie

Eventuele wijzigingen aan de vaarroutes moeten worden afgewikkeld via de internationale maritieme organisatie IMO. Omdat ook Duitsland en Denemarken garen zouden spinnen bij een nieuwe regeling die het schepen belet in stormsituaties via de gebruikelijke routes te varen, is demissionair minister Van Nieuwenhuizen (I&W) met hen in gesprek. Het kost echter tijd om veranderingen voor elkaar te boksen.

Het kabinet zou, als tussenoptie, de kustwacht meer bevoegdheid kunnen geven om in te grijpen, aldus de Waddenvereniging tegen de NOS. Die optie werd ook al eens in de Kamer besproken.

Radio 1 Journaal

Luister het gesprek hier terug: (dinsdag 6 april 2021, gehele uitzending, vanaf 2:54:30).

Bron: NOS
Meer over Milieu Natuurramp MSC Zoe Waddenvereniging Internationale maritieme organisatie

Gerelateerde berichten

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close