Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Waddenvereniging krijgt 1,9 miljoen van PostcodeLoterij om afval MSC Zoe op te ruimen

4 februari 2021

Het project ‘Clean Up XL’ van de Waddenvereniging heeft een schenking van ruim 1,9 miljoen ontvangen van de PostcodeLoterij om de aankomende vier jaar de achthonderd ton afval van de MSC Zoe op te ruimen. Dat containerschip verloor twee jaar geleden honderden containers, waardoor er 3,2 miljoen kilo lading op de bodem van de Noord- en Waddenzee terecht kwam.

De Waddenzee.
De Waddenzee. © Shutterstock // Wirestock Creators

door Redactie Vf

De Waddenvereniging steekt samen met Stichting De Noordzee, Stichting Duik de Noordzee Schoon en de Natuur- en Milieufederaties de handen uit de mouwen om af te maken waar de overheid mee gestart is. Zij ruimden driekwart van de lading op. ‘We kiezen ervoor om nu zelf aan de slag te gaan. Het kan niet zo zijn dat dit afval in beschermde natuurgebieden blijft liggen,’ aldus de directeur van de Waddenvereniging, oud-politica Lutz Jacobi.

Het plan is om gedurende drie jaar een jaarlijkse expeditie op te zetten waarmee het gewicht aan achtergebleven afval uit de zee wordt opgevist. Ze richten zich dus niet exclusief op het afval dat in de zee terechtgekomen is door de containerramp, mede omdat nog niet alle spullen zijn gevonden. ‘Ons doel is de komende jaren minimaal 800.000 kilo afval uit de zee te halen,’ zegt projectleider Ellen Kuipers. ‘We gaan met een sonar de zeebodem afspeuren om grote objecten en afval-hotspots te lokaliseren. Vanaf een schip met grijpers en met duikers wordt de gevonden rommel van de zeebodem gehaald. 

Om te voorkomen dat grote containerschepen opnieuw grote delen van hun voorraad verliezen in de Nederlandse wateren heeft Minister van Nieuwenhuizen al maatregelen aangekondigd om containervaart veiliger te maken. Kuipers: ‘Vanuit dit project willen wij de minister hierbij ondersteunen, zodat in de toekomst de kwetsbare, unieke natuur van ons UNESCO Werelderfgoed Waddenzee en de Noordzee beter beschermd kunnen worden tegen scheepsrampen.’

Meer over Loterijen Goede Doelen Loterijen PostcodeLoterij Schenken Afval Ellen Kuipers MSC Zoe UNESCO Waddenvereniging Waddenzee

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close