Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Kankerorganisaties KWF, IKNL en NFK roepen op voor Kankeragenda

4 februari 2021

KWF Kankerbestrijding, het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) roepen op voor de introductie van een Nederlandse Kankeragenda. Op termijn moet dat bijdragen aan de bestrijding van de impact van kanker en de stijging van het 5-jaarsoverlevingspercentage van 65 naar 75 procent. Met de agenda sluit Nederland zich aan bij het Europees kankerbeleid dat op 3 februari werd gepresenteerd.

Het hart gevormd door 23000 lampionnen in het Olympisch Stadion Amsterdam.
Het hart gevormd door 23000 lampionnen in het Olympisch Stadion Amsterdam. © Wessel de Groot Fotografie

door Redactie Vf

Gebundelde kennis

De drie organisaties hebben als doel gesteld om de doelen binnen tien jaar te bereiken door samen te werken. ‘We hebben lef, leiderschap en de toezeggingen van alle betrokkenen nodig, inclusief de overheid,’ reageert KWF-directeur Johan van de Gronden. IKNL-voorzitter Thijs Merkx ziet de geplande samenwerking als de belangrijkste kracht. ‘Er is ontzettend veel kennis in Nederland over kanker. Met meer afstemming en met gebruik van beschikbare kennis en kunde kunnen we heel veel meer bereiken voor kankerpatiënten. Het vraagt gezamenlijke inspanning om Nederland aan de internationale top van oncologische kennis en innovatie te brengen.’

Ook Arja Broenland, de directeur-bestuurder van NFK, hamert op samenwerking vanuit het medisch, wetenschappelijk en patiëntenperspectief. ‘Daarmee kunnen we de kansen voor mensen met kanker aanzienlijk verbeteren, maar ook verder bijdragen aan het optimaliseren van de kwaliteit van leven van mensen die kanker hebben, of hebben gehad.’

Een miljoen patiënten

Volgens recente cijfers sterven er op jaarbasis 45.000 mensen in Nederland aan kanker. In 2031 zijn er naar verwachting één miljoen (ex-)kankerpatiënten. Het merendeel van de mensen die de ziekte overleven ondervindt voor de rest van zijn of haar leven hinder aan. De kankerorganisaties zetten daarom in op preventie, eerdere opsporing en betere levenskwaliteit.

Meer over KWF Kankerbestrijding Gezondheid Samenwerking Kankeronderzoek IKNL NFK

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close