Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

SBF-rapport over waarde van non-profit sector als deel belangenbehartiging gepubliceerd

Onderzoek

19 januari 2021

Koepelorganisatie SBF heeft een rapport gepubliceerd waarin het de maatschappelijke waarde van de non-profit sector onder de loep neemt. De conclusies: actief bijdragende burgerinitiatieven zijn van grote maatschappelijke waarde, omdat die het samenbindend vermogen in de samenleving versterken en bijdragen aan een open democratie.

door Redactie Vf

Lobby

De SBF had opdracht gegeven voor het rapport, dat ‘De maatschappelijke waarde van meedenken, meedoen en geven’ heet. De tekst is deel van de pogingen van de koepel om de overheid in te laten zien dat het werk van haar leden een duidelijk maatschappelijk belang dient. Het wordt daarom ook ingezet in de belangenbehartiging en de politieke contacten tijdens de voorbereidingen voor de verkiezingen van maart 2021.

Het rapport refereert aan de miljoenen Nederlanders die zich, vaak vrijwillig, inzetten voor een gezondere, duurzamere en rechtvaardigere samenleving door te doneren of vrijwilligerswerk te doen. Zij spelen volgens de schrijvers van het rapport een belangrijke rol in het agenderen van problemen en het aandragen van oplossingen voor die problemen.

De invloed van het burgerinitiatief

Het burgerinitiatief draagt volgens de onderzoeker bij aan zeven punten. Ten eerste kan de groep fungeren als een derde partij naast de markt en de overheid bij het vinden van innovatieve oplossingen voor problemen. Daarnaast is een krachtige civil society een sterk bindmiddel voor de samenleving en het algemeen belang, en zorgt het voor veerkracht in momenten van crisis, zoals nu tijdens de coronapandemie. Ook draagt burgerinitiatief bij aan welzijn, zingeving en zelfredzaamheid van individuele burgers die zich op vrijwillige basis voor een doel inzetten. Zij doen nieuwe ervaringen op, bouwen aan een netwerk en vergroten zo hun kans op een betaalde baan.

Vervolgens vindt het SBF dat het burgerinitiatief een rol speelt op het gebied van agendasetting, door misstanden of buitensluiting aan het licht te brengen. Tenslotte stimuleert de civil society het samenkomen van mensen die anders misschien langs elkaar heen zouden leven en geeft het zij die normaal gesproken niet gehoord worden een stem. Dat versterkt de dialoog over maatschappelijke kwesties.

Het volledige onderzoeksrapport (door Suzette de Boer) is hier te lezen.

Bron: SBF
Meer over SBF Civil Society Belangenbehartiging Maatschappelijk Middenveld Lobby

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close