Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Cultuurfonds en ouderenfondsen lanceren Lang Leve Kunst Fonds

Kort & Goed

19 januari 2021

Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK blazen het Lang Leve Kunst Fonds nieuw leven in. Jaarlijks stellen zij ruim een miljoen euro beschikbaar voor ouderen die aan actieve kunstbeoefening willen doen. Daar is grote behoefte aan, blijkt uit een enquête onder senioren. Bijna driekwart van de senioren wil bijvoorbeeld wel een fotocamera, instrument of kwast oppakken.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Syda Productions

door Redactie Vf

Zinvolle tijdsbesteding

Kunst beoefenen is een activiteit die plezier geeft en in veel gevallen ook een sociale bezigheid. Uit de enquête blijkt dat ouderen kunstparticipatie zinvolle tijdsbesteding vinden en dat het ze scherp houdt. Maar mensen kunnen het niet altijd betalen of zijn fysiek niet in staat. Lang Leve Kunst projecten voorzien in het verminderen van juist deze belemmeringen en richten zich op zelfstandig wonende ouderen.

Het Fonds vloeit voort uit een gelijknamig project uit 2013, waar ongeveer een half miljoen mensen aan deelnamen. Ouderen komen minimaal vijf keer bijeen voor een kunstactiviteit variërend van beeldhouwen tot toneelspelen en van muziek maken tot fotograferen.

Drempel verlagen voor lokale overheden

Met het geld dat de fondsen jaarlijks beschikbaar stellen gaan kunstenaars en zorg- en of welzijnsorganisaties veel samenwerken. Het extra financiële steuntje in de rug zorgt er, zo hopen de initiatiefnemers, voor dat lokale overheden sneller bijdragen aan een kunstproject. De ambitie van de drie fondsen is dat over tien jaar in alle Nederlandse gemeenten een passend en inspirerend aanbod is op het gebied van kunstbeoefening door ouderen, schrijft het Cultuurfonds.

Meer over Cultuur Cultuurfonds Kunst Lang Leve Kunst Fonds Ouderen

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close