Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Introductie standaardformulieren voor publicatieplicht grote ANBI’s

14 januari 2021

Vanaf de jaarwisseling zijn grote ANBI’s verplicht om standaardformulieren van de Belastingdienst te gebruiken om aan de publicatieplichten te voldoen. Met de formulieren moeten de instellingen de balans en de staat van baten en lasten doorgeven en inzicht geven in doelstellingen, activiteiten, hoofdlijnen, bestuursstructuur en beleidsplannen. Voorheen was de vorm waarin de informatie aangeleverd werd niet van belang. CBF Erkende goede doelen hoeven echter niets te doen: voor hen volstaat het Erkenningspaspoort.

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © Shutterstock // Billion Photos

door Redactie Vf

De standaardformulieren zijn alleen verplicht voor ‘grote’ ANBI’s. Organisaties die in een boekjaar niet actief werven onder derden en wiens totale lasten ten minste 100.000 euro bedragen worden door de fiscus als ‘groot’ bestempeld. Voor doelen die wel actief werven wordt een bedrag van 50.000 aan totale baten gehanteerd.

Een grote ANBI moet de standaardformulieren gaan gebruiken voor boekjaren die eindigen op of na 31 december 2020.

De Belastingdienst maakt de benodigde formulieren binnenkort openbaar.

Meer over Financiën ANBI Transparantie Belastingdienst Publicatieplicht Standaardformulieren

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close