Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Belastingdienst verandert per 2021 regels rond procedure schenken aan anbi’s

9 december 2020

De Belastingdienst gaat per 1 januari 2021 de regels voor schenkingen aan anbi’s aanpassen. Schenkingen in contanten worden aan banden gelegd en bepaalde schenkingen in natura krijgen een taxatieplicht. Ook wil de fiscus een einde maken aan fraude met voorwaardelijke schenkingen, schrijft de Consumentenbond.

Voorkant van het kantoor van de Belastingdienst in Amsterdam.
Voorkant van het kantoor van de Belastingdienst in Amsterdam.

door Redactie Vf

Contante schenkingen aan anbi’s zijn nu aftrekbaar van de belasting mits de schenker een kwitantie van de schenking heeft, maar in 2021 zal dat niet langer het geval zijn. Het alternatief is niet heel ingrijpend: de donateur kan een bedrag overmaken en het bankafschrift bewaren.

De Belastingdienst neemt ook nieuwe regels in acht bij giften in natura. Een onafhankelijke taxatie is vereist als de waarde van het geschonken product meer dan 2.500 euro is.

Herroepelijke schenkingen

De charitatieve sector gaat per 2021 ook meehelpen aan het opsporen van fraude met herroepelijke (voorwaardelijke) schenkingen. In dat geval doneert de belastingplichtige een fors bedrag aan een goed doel om dat vervolgens via de giftenaftrek af te trekken. Vervolgens komt de donateur hier in het nieuwe kalenderjaar, vaak met een excuus, op terug. In veel gevallen stort het goede doel de gift terug en eigenlijk moet de donateur dan in het nieuwe kalenderjaar dan de giftenaftrek corrigeren. Door dat niet te doen kunnen schenkers frauderen.

Om fouten en fraude met herroepelijke schenkingen tegen te gaan is afgesproken dat goede doelen melding moeten maken bij de Belastingdienst wanneer een substantiële gift zonder reden wordt herroepen. Het staat goede doelen overigens vrij om de fiscus in te seinen bij vermoedens van fraude, ongeacht de hoogte van het geschonken bedrag.

Meer over Fraude Belastingdienst Consumentenbond Schenken Natura

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close