Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Volgende editie Vf dinsdag 10 november op de mat

Kort & Goed

4 november 2020

Volgende week dinsdag (10 november) valt het Vakblad fondsenwerving weer op de mat. Na de speciale Legacy editie van vorige keer is deze editie weer 'oud en vertrouwd', met de vaste rubrieken en de verdieping die je van ons gewend bent. Wat kan je verwachten van het 143e Vakblad?

door Marijn Thijs

  • In de Verenigde Staten dreigt een kleine groep miljardairs een steeds luidere stem in de wereld van de filantropie te krijgen, waarschuwt het Institute of Policy Studies (IPS). Dat kan, zonder gerichte interventie, zo ver gaan dat het filantropieklimaat de democratie zou kunnen bedreigen: 'Iemand zal hard aan de rem moeten trekken, want de situatie is niet veel langer meer werkbaar.'
  • Dat de COVID-19 pandemie een catastrofe is, mag ondertussen geen verrassing meer zijn. Non-profits hebben een belangrijke rol te spelen, maar bevinden zich op glad ijs. Meer mensen hebben hulp nodig, maar krijgen de non-profits zelf de hulp die ze nodig hebben van hulp te voorzien? Daryl Upsall vraagt zich af: overleven alleen de sterke en flexibele non-profts de pandemie?
  • Vijftien jaar lang werkte Hanneke Dessing voor het Diabetes Fonds, waarvan de afgelopen acht jaar als directeur. Nu is het tijd voor iets anders. Een afscheidsinterview met een harde, ambitieuze werker: 'Het meest motiverend zijn de verhalen van de mensen met diabetes. Dan voel je voor wie je het doet, dat zal ik zeker wel gaan missen.'
  • De persvoorlichter in fondsenwervende organisaties benadert zijn contacten in de traditionele media volop, maar invloedrijke socialemedia-accounts worden vaker over het hoofd gezien. Terwijl daar een wereld te winnen valt, betoogt Teije Brandsma. 'Je kan influencers het beste behandelen alsof het journalisten uit je perslijst zijn.' 
  • Het kan iedereen overkomen, dakloos worden. Maar wat betekent dat nu echt? In de Stadswandeling De Verscholen Stad leiden voormalig dak- en thuislozen je rond door Den Bosch, langs de plekjes waarvan je zelf niet weet dat ze verhalen vertellen. Door de wandelingen ontstaat er meer begrip voor deze groep mensen én wordt er geld ingezameld voor projecten tegen dakloosheid.

En een editorial door Chris Zeekant, extra veel personalia-nieuws, de column van vaste columnist Jeroen Talens en het gesprek met een fondsenwerver.

Meer over Daklozen Social Media Verenigde Staten Filantropie Coronavirus CoVid-19 Daryl Upsall Vf 22-5 Institute for Policy Studies Den Bosch Diabetes Fonds Hanneke Dessing

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close