Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

VU start dienst Universitaire Relaties en Fondsenwerving

15 oktober 2020

De Vrije Universiteit in Amsterdam wil een nieuwe dienst in het leven roepen: de dienst Universitaire Relaties en Fondsenwerving. De dienst gaat ‘Durf’ heten en gaat de organisatie van de VU-vereniging, het alumniteam en evenementenbureau en een nieuw op te richten VU-fonds samenvoegen, schrijft journalistiek platform Ad Valvas van de VU.

De authentieke VU busjes.
De authentieke VU busjes. © Fondsenwerving.nl BV

door Redactie Vf

Het doel van de dienst is, in eerste instantie, om de relatie met alumni beter te maken, maar tegelijkertijd zal het ook voor fondsenwerving gebruikt worden. Dat vertelt bestuursvoorzitter Mirjam van Praag: ‘De publieke financiering van universiteiten maakt het noodzakelijk om rond te kijken naar andere manieren van financieren. Dat geld is niet voor onze verrijking, maar voor onderzoek, onderwijs en valorisatie.’ Met ‘Durf’ hoopt de universiteit ook een impuls te geven aan het teruglopende aantal leden van de VU-vereniging. Voor de nieuwe dienst komen dertien medewerkers te werken.

Risico op belangenverstrengeling

Volgens de voorzitter van de personeelscommissie van de ondernemingsraad Johan Wimpe moet er wel helderheid komen over de positie van de directeur. Hij is bang dat belangen kunnen verstrengelen, omdat de directeur zowel de VU-vereniging, het VU-fonds en Durf aanstuurt. De directeur moet in dat geval verantwoording afleggen aan het universiteitsbestuur, de verenigingsleden en donateurs van het fonds. 

‘Je wilt een organisatie die robuust is voor situaties van spanningen. Als er meningsverschillen zijn, krijgt de directeur sturinng vanuit twee richtingen. Dat heeft ook gevolgen voor de medewerkers,’ stelt Wimpe in een telefoongesprek met Ad Valvas. ‘Je moet de directeur niet in de statuten van de vereniging verankeren, dat is een zeer grote mogelijke bron van onenigheid.’

Medezeggenschap

Ook de medezeggenschap van de universiteit was in eerste instantie niet volmondig positief over de plannen: zij vonden de structuur teveel gericht op fondsen en te weinig op relatieopbouw met alumni. Mirjam van Praag weersprak dat.

De VU en fondsenwerving

De Vrije Universiteit heeft een lange geschiedenis met fondsenwerving. Reactie & Respons-directeur en VU Alumnus Henk Smit schreef in 2015 een artikel over zijn ervaringen met het typische busje.

Meer over Universiteit Onderwijs Fondsenwerving Vrije Universiteit Ad Valvas Relatiebeheer

Gerelateerde berichten

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close