Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

VVD: ‘Grote anbi's moeten transparanter zijn over geldstromen’

14 september 2020

Als het aan de VVD ligt, moeten grote Nederlandse stichtingen transparanter zijn over ontvangen giften. De regeringspartij wil een formulier verplicht stellen waarmee ze duidelijkheid geven over hun financiën. Die maatregel is nodig om ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen tegen te gaan, schrijft Taxlive.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // igorstefanovic

door Redactie Vf

In het formulier moet de anbi in kwestie openheid van zaken geven over giften die van buiten de Europese Unie komen, om te voorkomen dat ze op die manier Nederlanders kunnen beïnvloeden. Het plan voor een dergelijk formulier bestaat al langer, maar werd in een eerder stadium nog afgewimpeld door het kabinet. Voor organisaties brengt de transparantieplicht veel extra administratieve verplichtingen met zich mee.

In het nieuwe plan worden kleine anbi’s, die onder een bepaalde begrotingsgrens vallen, van de verplichting ontzien. Staatssecretaris Vijlbrief van Fiscaliteit zal bepalen waar die grens komt te liggen.

Politiek Den Haag is al langer bezorgd over de invloed die via goededoelenorganisaties op bijvoorbeeld moskeeën in Nederland wordt uitgeoefend. Door meer transparantie te verplichten hoopt de VVD meer inzicht te krijgen in de geldstromen waarmee men invloed koopt.

Bron: Taxlive
Meer over Fraude Transparantie Den Haag Politiek VVD

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close