Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Noodhulp in Beiroet met Giro555-geld volop op gang

31 augustus 2020

Het is ondertussen ruim twee weken geleden sinds de Nationale Actiedag van Giro555 voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet, Libanon werd gehouden. De opbrengst van de inzamelingsactie staat op dit moment op ongeveer dertien miljoen euro. De elf samenwerkende hulporganisaties verenigd in Giro555 zijn de afgelopen weken gestart met noodhulp en wederopbouw.

Beiroet, Libanon op 8 augustus 2020.
Beiroet, Libanon op 8 augustus 2020. © Shutterstock // JossK

door Marijn Thijs

Gezondheid en infrastructuur

De prioriteiten in Beiroet zijn duidelijk voor de hulporganisaties: de gewonden moeten verzorgd en de infrastructuur hersteld worden. Veel organisaties proberen voedselpakketten uit te delen en mensen die hun huizen zijn verloren een dak boven hun hoofd te bieden.

Ondertussen ligt de stad in puin. 300 duizend mensen zijn door de explosie hun woning verloren en tot op grote afstand is er schade aan gebouwen. Verschillende hulporganisaties zetten zich in om puin te ruimen en de belangrijkste elementen van gebouwen, zoals ramen en deuren, opnieuw te zetten. Op die manier kunnen mensen weer in hun eigen huis wonen of voorzichtig aan het werk gaan. UNICEF heeft in het getroffen gebied gebouwen weer op water aangesloten en inspecteert schoolgebouwen om te kijken of deze veilig open kunnen.

Cordaid zette een aantal mobiele medische klinieken op voor de bijna zesduizend gewonden als gevolg van de klap. Ziekenhuizen zijn of beschadigd, of liggen vol.

Vermissingen

Door de gevolgen van de explosie zijn veel meer mensen vermist geraakt. Het Rode Kruis helpt families om hun geliefden opnieuw op te sporen. Dat doen ze onder meer met een hulplijn, waar mensen naartoe kunnen bellen als ze een bekende kwijt zijn. De hulporganisatie staat in nauw contact met de lokale overheid om de vermisten op te zoeken, zodat zij de bezorgde familieleden mogelijk kunnen vertellen of de persoon gewond of overleden is.

Hulporganisaties achter Giro555

De organisaties die gezamenlijk betrokken zijn bij Giro555 zijn:

Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Terre des Hommes en World Vision.

Mentale zorg

Daarnaast was de explosie een traumatische ervaring voor veel mensen die grote impact kan hebben op de mentale gezondheid van volwassenen en kinderen. Terre des Hommes zorgt in Libanon voor veilige plekken waar bescherming en traumazorg geboden kan worden aan kinderen en hun families. Om deze hulp te behouden worden zorgverleners en medewerkers van andere organisaties getraind in traumazorg en bescherming aan kinderen.

Ook Stichting Vluchteling biedt hulp op psychosociaal, medisch en juridisch vlak. Zij richten zich voornamelijk op arbeidsmigranten, vluchtelingen en de armste Libanezen. De hulporganisatie staat ruim drieduizend mensen bij die door de explosie hun identiteitspapieren zijn verloren.

Corona

Je zou bijna vergeten dat ook in Beiroet het coronavirus heerst. Daarom zetten de Giro555-hulporganisaties ook in op het verspreiden van hygiënepakketten waarmee de zwakkeren hun persoonlijke gezondheid kunnen waarborgen

Giro555 nog steeds open 

Giro555 blijft tot 31 oktober open voor Beiroet. Doneren kan via de website, of door over te maken aan het volgende IBAN: NL08 INGB 0000 0005 55.

Meer over Cordaid Terre des Hommes Noodhulp Giro555 Rode Kruis UNICEF Libanon Samenwerkende hulporganisaties Stichting Vluchteling

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close