Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Stichting GeefGratis lanceert gratis collecteplatform onlinecollecteren.nl

14 juli 2020

Stichting GeefGratis heeft met onlinecollecteren.nl een nieuw, digitaal collecteplatform gelanceerd. Met het gratis platform valt makkelijker te collecteren in de anderhalvemetersamenleving waarin langs de deuren gaan niet vanzelfsprekend is. De stichting wil organisaties met het platform helpen om een deel van de door de coronacrisis gemaakte verliezen op te vangen.

Logo van OnlineCollecteren.nl
Logo van OnlineCollecteren.nl © Stichting GeefGratis

door Marijn Thijs

‘Nieuwe tijden vragen om nieuwe oplossingen’, aldus GeefGratis-directeur Jordan van Bergen. Hij gelooft dat online collecteren steeds normaler worden en op termijn zelfs het nieuwe normaal. ‘Online collecteren is veilig en voldoet aan de eisen die de anderhalvemetersamenleving aan ons stelt.’

Eerste stap naar ‘nieuw normaal’ in collecteren 

De fysieke collecte is volgens van Bergen te beperkend in een digitale tijd. Hij noemt het feit dat alleen een select groepje CBF-Erkende goede doelen landelijk kan collecteren, en zelfs dat alleen met een vergunning. Ook zijn er veel vrijwilligers nodig om deur-aan-deur, één-voor-één donaties te werven, iets wat veel tijd en inzet kost. Verder zijn de verwerkingskosten van contant gecollecteerd geld relatief hoger en is het via digitale middelen makkelijker te delen dat er gecollecteerd wordt.

Met onlinecollecteren.nl wil Stichting GeefGratis een platform bieden waarop het hele jaar door geld ingezameld kan worden. Alle goede doelen kunnen een eigen collecteplatform aanmaken. De stichting werkt op dit moment samen met toezichthouder CBF om een alomvattende gedragscode voor online collecteren op papier te zetten. 

‘Online collecteren heeft vele voordelen ten opzichte van de oude manier van collecteren’

95 procent 

Van alle donaties gaat netto 95 procent naar het goede doel, zonder verdere bijkomende transactie- of abonnementskosten. Over de vijf procent fee zegt van Bergen: ‘Dit percentage is in de afgelopen jaren diverse malen door ons bekeken en onderzocht. Bij lager dan vijf procent kan de continuïteit van de organisatie niet gewaarborgd worden. Alles binnen GeefGratis moet gedaan worden vanuit deze vijf procent. Dat een donateur vijf procent veel vindt, kunnen we begrijpen. Maar de donateur ziet niet één-twee-drie wat er allemaal van dat percentage gedaan wordt voor de non-profit wereld in Nederland.’

Online collectes in coronatijd

Het plan voor onlinecollecteren.nl is ontstaan tijdens de coronapandemie, waarin het voor goede doelen een stuk lastiger is om fysiek te collecteren. Online collecteren is op zichzelf niets nieuws, maar de wervingsmethode staat nog relatief in de kinderschoenen. Dat is ook te zien aan de alternatieve, digitale collecteweken die de afgelopen maanden op touw werden gezet door bijvoorbeeld ZOA, Fonds Gehandicaptensport en het Longfonds. De meeste goede doelen haalden ongeveer 25 procent van het gebruikelijke collectebedrag op.

Meer over Collecteren Jordan van Bergen Coronavirus CoVid-19 Digitale collecte Onlinecollecteren.nl Stichting GeefGratis

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close