Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

KWF steunt onderzoek naar corona bij kankerpatiënten

Onderzoek

30 april 2020

Er komt een onderzoek waarin gegevens worden verzameld van kankerpatienten die ook corona hebben, om de vraag te beantwoorden hoe ze zo goed mogelijk behandeld kunnen worden. Het gaat om een groot nationaal onderzoek, dat een initiatief is van het Erasmus MC en gefinancierd wordt door KWF. 

Erasmus MC Rotterdam
Erasmus MC Rotterdam © Shutterstock.com/Jaroslav Moravcik

door Redactie Vf

In een database worden door de arts karakteristieken van de patiënt anoniem vastgelegd; zoals leeftijd, het type kanker en de behandeling voor de ziekte. Ook het ziekteverloop na besmetting met het coronavirus komt aan bod: welke patiënten zijn naar de intensive care gegaan, wie zijn hersteld en welke patiënten zijn overleden? Op die manier hopen de onderzoekers te kunnen komen tot op bewijs gebaseerde behandelrichtlijnen, waarin overgeschakeld kan worden op andere behandelingen, mocht dat voor bepaalde groepen patiënten nodig blijken.

Initiatief

Het project is een initiatief van prof. Anne-Marie Dingemans en dr. Astrid van der Veldt, beiden verbonden aan het Erasmus MC. Samen met een groot aantal specialisten verzamelen ze behandeldata van patiënten die besmet zijn met het coronavirus.

“Behandeling voor kanker kan de weerstand van een patiënt beïnvloeden. Dat heeft mogelijk zijn weerslag op de ernst van het ziekteverloop na besmetting met corona. We willen allemaal onze patiënten zo veilig mogelijk door deze periode loodsen. Maar er zijn nu nog teveel onduidelijkheden om behandelingen ook daadwerkelijk aan te passen”, stelt prof. Dingemans.

“Zeker nu de crisis langere tijd lijkt te duren, wil je behandelbeslissingen goed onderbouwd kunnen nemen. We zijn dan ook ontzettend blij met de financiering van KWF, waarmee we dit project op een goede manier uit kunnen voeren”, vult Van der Veldt aan.

KWF-directeur Prof. Fred Falkenburg is blij met het onderzoek, dat versneld financiering heeft gekregen van KWF: “De impact van het coronavirus op onze maatschappij is enorm. Het virus krijgt veel aandacht, maar KWF vindt het essentieel dat ook duidelijk wordt wat dit voor de behandeling van kankerpatiënten betekent. Dit project levert daar een belangrijke bijdrage aan en KWF ondersteunt dit initiatief van harte en met de urgentie die nu nodig is.”

Meer over KWF Kankerbestrijding Coronavirus Kankeronderzoek

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close