Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Goed Geld Gala BankGiro Loterij levert recordbedrag voor cultuursector op

Kort & Goed

6 februari 2020

Tijdens het eerste Goed Geld Gala van de Goede Doelen Loterijen is dit jaar 84,3 miljoen euro uitgereikt onder de 77 culturele organisaties van de BankGiroLoterij. Dat is bijna vijf miljoen meer dan vorig jaar. Ook ontvingen negentien instellingen een schenking voor een specifiek project of een eenmalige aanvullende donatie tijdens de uitreiking in Naturalis in Leiden. Het in 2022 te openen Nationaal Holocaust Museum ontving de grootste bijdrage van 1,5 miljoen euro.

Groepsfoto van alle aanwezige culturele organisaties bij het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij.
Groepsfoto van alle aanwezige culturele organisaties bij het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij. © Roy Beusker Fotografie

door Redactie Vf

Holocaust Museum

Het museum opent op twee historische locaties: de Hollandsche Schouwburg en de voormalige Hervormde Kweekschool, waar vele honderden kinderen aan de bezetter wisten de ontsnappen. Met de bijdrage van 1,5 miljoen kan het schoolplein, het hart van het museum, van een overkapping worden voorzien. 

Paleis het Loo, Stedelijk Museum Schiedam, Wereld van Windmolens

Ook Paleis het Loo in Apeldoorn kreeg een financiële injectie. Het Paleis wordt volgend jaar na een ingrijpende verbouwing heropend, waarna Nederland een compleet nieuw museum over het koningshuis rijker is. De bijdrage van 1,2 miljoen euro is bestemd voor een permanente tentoonstelling over de relatie van het huis van Oranje met Nederland van de zestiende eeuw tot nu.

Het Stedelijk Museum Schiedam trekt meer dan 65.000 bezoekers per jaar en ontving in 2019 de BankGiro Loterij Museumprijs. Nu wil men het museum uitbreiden in de ernaast gelegen voormalige bioscoop en een herinrichting van het museumplein realiseren. In het souterrain wordt een diorama geplaatst over de geschiedenis van Schiedam, verteld aan de hand van persoonlijke verhalen. De bijdrage van de loterij van vier ton zal daarbij helpen. 

Als laatste komt er een molenmuseum op de Zaanse Schans waar de BankGiro Loterij een half miljoen aan bijdraagt. Het nieuwe molenmuseum gaat Wereld van Windmolens heten en vervangt het oude museum dat slecht toegankelijk is voor het grote aantal bezoekers van de oer-Hollandse trekpleister.

Meer over Cultuur Loterijen Goed Geld Gala BankGiro Loterij Museum Filantropie Schiedam Holocaust Museum Naturalis Paleis het Loo Stedelijk Museum Schiedam Zaanse Schans

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close